Search
MENU

De ontwikkelingen gaan snel

Ik heb 1 kleinere bus en die is wel al elektrisch. Ik worstel vooral met het vraagstuk hoe en wanneer ik de grotere kan gaan vervangen. Ik sta in ieder geval op de wachtlijst voor een nieuw model.

‘Ik ben Arjan Roodenrijs, eigenaar van de gelijknamige Horecabakkerij Roodenrijs. Het familiebedrijf bestaat sinds 1920 en ik heb het in 2015 gekocht. Ik had een bakkersbedrijf met winkels in de regio. Door omstandigheden kwam dit bedrijf met de naam bakkerij P.M. Roodenrijs te koop. Ik heb de twee bakkerijen altijd naast elkaar laten werken door in verschillende marktsegmenten (consument-horeca) actief te zijn.

Ontheffing

Ik heb een achtergrond als bakker, maar ik bleek, net als mijn vader, veel meer een ondernemer te zijn. We leveren aan allerlei lunchzaken in de regio met in totaal 7 bedrijfswagens. Op de visafslag staan we bijvoorbeeld met een grote bus, waar iedereen z’n bestelling komt afhalen. Tot 2028 mag ik met mijn voertuigen nog de stad in, doordat ze voorzien zijn van euro6 motoren. Voor die tijd zijn een aantal bussen al aan vervanging toe en kunnen niet doorrijden tot 2028. Mijn grootste probleem is dat er nog geen elektrische uitvoering is in het formaat dat ik nodig heb. Als ik kleinere bussen ga inzetten moet ik veel vaker rijden. Logistiek makelaar Michel Oldenburg denkt met me mee om dit te gaan oplossen. Dat zal waarschijnlijk via een speciale ontheffing worden.

Laadpalen

De ontwikkelingen op het gebied van elektrisch vervoer gaan snel. De landelijke doelstelling die op 2030 staat is prima te doen, maar de doelstelling van Den Haag om vanaf 2025 emissie-vrij te zijn, is voor mijn grotere voertuigen net iets te snel. Ik heb 1 kleinere bus en die is wel al elektrisch. Ik worstel vooral met het vraagstuk hoe en wanneer ik de grotere kan gaan vervangen. Ik sta in ieder geval op de wachtlijst voor een nieuw model. Ik hoop wel dat er tegen die tijd voldoende laadcapaciteit is. Zodra de grotere, elektrische voertuigen op de markt verschijnen moet ik investeren in snelladers. De aanvraag voor overheidssubsidie voor laadpalen gaat in ieder geval nu al de deur uit.

4WD

Om mijn afnemers zo goed mogelijk te bereiken rijden we tot aan het strand. Het gebeurt nog wel eens dat de bus zich vastrijdt in het zand. Ik heb een Landrover Defender waarmee ik bezorging kan doen, maar ook de bus uit het zand kan trekken. Ook die landrover zal vervangen moeten worden. Tot nu toe heb ik nog geen soortgelijke elektrische auto kunnen vinden. Maar ik ben vast niet de enige die een elektrische 4WD nodig heeft op het strand. Voor handige tips van andere ondernemers houd ik me aanbevolen!’

Ook lekker bezig!