Search
MENU

Veelgestelde vragen

Je hebt waarschijnlijk veel vragen over de zero-emissiezone voor bestel- en vrachtauto’s. Hierbij de meestgestelde vragen en onze antwoorden voor je op een rijtje. Mocht je vraag er niet bij staan, stuur ons dan vooral een mailtje.

En bekijk ook meteen even deze website, voor handige informatie: Vraag en antwoord – Doehetzero.nl

De zone geldt voor alle zakelijke bestel- en vrachtauto’s. Deze zijn bij de RDW bekend onder de voertuigcategorieën N1, N2 en N3. Vanaf 1 januari 2025 moeten nieuwe bestel- en vrachtauto’s uitstootvrij zijn in een zero-emissiezone. Dit betekent dus geen diesel, benzine, LPG of biodiesel, maar wel elektrisch of waterstof. Voor sommige voertuigen geldt een overgangsregeling.

Het gaat hierbij om voertuigen die bijvoorbeeld gebruikt worden voor:

  • De bevoorrading van winkels, kantoren en bouwplaatsen
  • De levering van pakjes aan consumenten en bedrijven
  • Het verhuizen van spullen door verhuisbedrijven
  • Bevoorrading en leveringen van lokale winkeliers, zoals een bloemist of cateraar


Doe de kentekencheck en je weet tot wanneer jouw bestel- of vrachtauto nog in de zero-emissiezone mag rijden.

Den Haag groeit: er komen meer bewoners, bezoekers en bedrijven naar onze stad. En daarmee neemt ook het verkeer toe. Om voor een leefbare stad te zorgen én de lucht zo schoon mogelijk te houden, moeten voertuigen minder uitlaatgassen uitstoten. Daarom is er al een milieuzone voor diesel personenauto’s en diesel vrachtwagens. Dit wordt vanaf 1 januari 2025 uitgebreid naar een zero-emissiezone voor bestel- en vrachtauto’s in het centrum en wordt deze zone vanaf 1 januari 2026 uitgebreid naar het gehele kustgebied.

De zero-emissiezone voor bestel- en vrachtauto’s komt te liggen in de Centrumring van Den Haag (digitale kaart). Om precies te zijn aan de binnenkant van de Centrumring (S100), het Telderstracé (S200) en de S103. Het Haaglanden Medisch Centrum (HMC) Westeinde valt buiten de zero-emissiezone. Bestel- en vrachtauto’s die nog niet voldoen aan de zero-emissieregels mogen wel over de Centrumring (S100), het Telderstracé (S200) en de S103 rijden, maar dus niet aan de binnenkant van deze ringwegen rijden.

Doe hier de kentekencheck, en bekijk óf en tot wanneer je met jouw bestel- of vrachtwagen nog de zero-emissiezone in mag.

Nee, vanaf 1 januari 2025 moeten alle nieuwe bestel- en vrachtwagens uitstootvrij zijn. Dat betekent dat nieuwe bestel- en vrachtwagens die op gas, diesel of benzine niet meer in de ZE-zone mogen rijden. Voor oudere bestel- en vrachtwagens geldt dit niet, daarvoor is er een landelijke overgangsregeling.

Doe de kentekencheck en je weet tot wanneer jouw bestel- of vrachtauto nog in de zero-emissiezone mag rijden.

Bestaande bestelauto’s (die voor 1 januari 2025 op kenteken zijn gezet)

  • Met emissieklasse 5 mogen tot 1 januari 2027 in de zero-emissiezone rijden
  • Met emissieklasse 6 mogen tot 1 januari 2028 in de zero-emissiezone rijden

Bestaande vrachtauto’s (die voor 1 januari 2025 op kenteken zijn gezet)
  • Bakwagens met emissieklasse 6 (die op 1 januari 2025 maximaal 5 jaar oud zijn) mogen tot 2030 in de zero-emissiezone rijden
  • Trekker-opleggercombinaties (die op 1 januari 2025 maximaal 8 jaar oud zijn) mogen tot 2030 in de zero-emissiezone rijden
  • Vanaf 1 januari 2030 moeten alle vrachtwagens en bestelbusjes helemaal uitstootvrij zijn

In het coalitieakkoord dat op 2 oktober 2023 werd gepresenteerd is vastgelegd dat de zero-emissiezone wordt uitgebreid naar de gehele kust vanaf 1 januari 2026. Deze nieuwe zone loopt van de kust tot de Laan van Meerdervoort en van de Hubertustunnel tot aan de Monsterseweg in Loosduinen. Deze zero-emissiezone ligt tegen de zone van het centrum aan.

Het plan voor de uitbreiding van de zero-emissiezone naar de kust wordt verder uitgewerkt. Ondernemers en bewoners worden hierover geïnformeerd zodra er meer bekend over is hoe de zone er uit komt te zien.

Het kan zijn dat je geen toegang hebt tot ZE-zone met jouw bestel- of vrachtauto, omdat de auto  een te lage emissieklasse heeft of te oud is. Soms worden er wel uitzonderingen gemaakt. We hebben het dan over vrijstellingen en ontheffingen. Een vrijstelling wordt bepaald op basis van het kenteken en krijg je automatisch. Een ontheffing moet je zelf aanvragen. Om in aanmerking te komen voor een vrijstelling of ontheffing, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Ook specifiek gemeentelijke ontheffingen kunnen nu worden aangevraagd, bijvoorbeeld wanneer u mogelijk in financiële problemen komt door de zone. Die regels zijn bijna compleet. Op deze pagina vind je een overzicht van de voertuigen die recht hebben op een vrijstelling of ontheffing en welke regels er nu al zijn. Vrijstellingen en ontheffingen: Op weg naar ZES

Een aanvraag voor een ontheffing gaat via het zero-emissieloket. Dit loket behandelt aanvragen voor alle zero-emissiezones in Nederland. Vraag de ontheffing online aan via het zero-emissieloket (website RDW).

De Rijksoverheid bekijkt met gemeenten hoe particulieren die een bestel- of vrachtauto bezitten voor privégebruik een ontheffing kunnen krijgen. Zij moeten wel aan kunnen tonen dat het voertuig niet bedrijfsmatig wordt gebruikt. Zodra hier een besluit over genomen is, wordt deze informatie op deze website gedeeld.

Nog meer vragen? Bekijk op Vraag en antwoord – Doehetzero.nl eens de meest gestelde ondernemersvragen over:

  • De zones
  • Elektrische bestelbussen
  • Laden
  • Stadshubs
  • Subsidies en fiscale voordelen


Of stel je vraag via: zero-emissiezone@denhaag.nl