Zoeken
MENU

Duurzaam ondernemen moet je gewoon dóén

Met zijn 100% elektrische koffiebus laat deze ondernemer zien dat duurzaamheid en ondernemerschap prima samengaan. Minder uitstoot, meer inspiratie en de elektrische bus rijdt comfortabel: ‘het voelt alsof je een beetje zweeft.’

‘Ik ben Jack Wong, eigenaar van Vroem Vroem Koffie: de eerste 100% elektrische koffiebus van Nederland. We staan op evenementen zoals concerten, bruiloften, school, en bedrijfsfeesten, en op vaste plekken zoals station Ypenburg, bouwplaatsen en kantoorgebieden. Ik begon tien jaar geleden met een tuktuk, toen kwam er een grotere bus en inmiddels dus deze elektrische uitvoering. Ik heb geen personeel in dienst, ik doe alles zelf… van rijden en koffiezetten tot boekingen.

Hoe ziet een werkdag eruit?

Op een doorsnee dag start ik vroeg, bijvoorbeeld tijdens de ochtendspits bij een station of kantoor. Ik rijd met de elektrische bus naar de locatie, zet koffie voor vroege forenzen of bouwvakkers, en ’s middags of ’s avonds kan er een event zijn. Mijn vervoersmiddel is mijn werkplek.

Hoe kwam je in aanraking met zero-emissie vervoer?

Ik merkte dat dieselbussen steeds meer beperkingen kregen… denk aan milieuzones, heffingen, boetes. Dat triggerde me om serieus te kijken naar elektrisch rijden. En als ik toch de stap maak naar duurzaamheid, dan meteen goed: met biologisch afbreekbare bekers, herbruikbare cups en biologische koffie.

Wat betekende die overstap voor jouw bedrijf?

Zakelijk gezien was het een grote investering. Zo’n bus is niet goedkoop. Maar het past volledig bij het duurzame imago dat ik wil uitstralen, en klanten waarderen dat echt. De elektrische bus rijdt ook comfortabeler: het voelt alsof je een beetje zweeft.

Welke stappen heb je al gezet?

Ik heb een elektrische bus aangeschaft met het grootste accupakket, zodat ik zonder stress naar bijvoorbeeld Amsterdam kan rijden en weer terug. Mijn doel was dat de bus volledig zelfvoorzienend zou zijn. Maar helaas is het niet meer mogelijk om via de stoep met een kabelgoot of boven je stoep met een laadarm je bus te laden.

Wat leverde de overstap je op?

Rust, minder gedoe met boetes, en een heleboel positieve reacties. Mensen vinden het tof dat ik zo duurzaam werk. Voor mezelf voelt het als de juiste keuze, en het levert nieuwe energie en inspiratie op. Ik ben er trots op dat mijn bedrijf vooruitstrevend is en klaar is voor de toekomst. Als ondernemer probeer ik altijd een aantal stappen vooruit te denken. Daarnaast merk ik dat grote organisaties duurzaamheid steeds belangrijker gaan vinden.

Wat waren je grootste uitdagingen?

De aanschaf was ingewikkeld: de actieradius neemt af bij meer gewicht, en er was veel vertraging door het chiptekort en de leveringsproblemen tijdens corona. Het kostte anderhalf jaar om alles geregeld te krijgen.

Hoe ging je daarmee om?

Ik heb die tijd benut om goed na te denken over het ontwerp en de inrichting van de bus. De dealer dacht gelukkig ook goed mee. Bovendien heb ik gebruikgemaakt van de SEBA,regeling, waarmee ik 10% van de aanschafwaarde terugkreeg. Dat was echt een steuntje in de rug.

Welke kansen zie je?

Voor mij is duurzaamheid niet alleen noodzaak, maar ook een kans om je als bedrijf te onderscheiden. Ik werk veel voor de gemeente Den Haag, waar ze graag met duurzame ondernemers in zee gaan. Dat opent deuren.

Heb je tips voor andere ondernemers?

Wacht niet tot je gedwongen wordt, maar begin nu al met oriënteren. Zoek goed uit wat bij jouw werk past, qua voertuig, qua laadinfrastructuur.

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

Ik blijf verduurzamen. Wie weet komt er in de toekomst een tweede elektrische bus bij. Voor mij is het simpel: als je onderneemt, moet je ook vooruit durven denken. En dat doe ik met Vroem Vroem Koffie.’

Ook weten of er regelingen zijn voor jouw situatie, en welke stappen je al kan zetten? Vraag een gratis adviesgesprek aan.

Ook lekker bezig!

Overstappen
naar zero-emmissie?