Search
MENU

In kleine stappen vooruit…

< Terug naar lekker bezig

‘Ik ben Tijmen van Schie, directeur van Stichting Buurtbeheer en Ontwikkeling Zeeheldenkwartier. BBOZ is een sociale onderneming zonder winstoogmerk. We werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en maken de openbare ruimte schoon voor verschillende opdrachtgevers, waaronder de gemeente Den Haag. Wij springen vaak in als de reguliere schoonmaakdiensten niet ingezet kunnen worden. Denk aan afval dat buiten de ophaalroosters op straat is gedumpt, het schoonmaken na een wegopbreking of het schilderen van bankjes. Maar we maken ook schoon bij bijvoorbeeld kinderopvang, bouwbedrijven etc. Inmiddels zijn we met 30 mensen, die we naast het werk ook begeleiden met taalvaardigheid of het behalen van een rijbewijs. 

Mosterd na de maaltijd

Ik had net 3 nieuwe dieselbussen aangeschaft toen ik een brief kreeg van de gemeente dat de zero emissie-zone eraan komt en wat dat betekent voor ondernemers. Ik schrok me rot en heb direct een adviesgesprek aangevraagd. We hebben naast de bussen nog 2 kleine vrachtwagens, een gewone bedrijfswagen, 2 hondenpoepzuigmachines en een brommobiel. Ook hebben we 2 elektrische bakfietsen. Daarmee gaan we, bepakt met met led-lampen, tochtstrips en radiatorfolie, naar de mensen thuis, die via een actie van de gemeente gratis energiebesparende maatregelen kunnen nemen. We brengen en installeren de materialen direct, zodat deze niet ergens in een kast belanden. 

Lucht door overgangsregeling

Kortom, ons wagenpark is, op de elektrische fietsen na, helemaal niet klaar voor die zero-emissie zone. Michel, de logistiek adviseur van Platform070, heeft een wagenparkscan gemaakt. Daarmee wordt in kaart gebracht hoelang onze voertuigen nog meegaan. Dat bleek tot 2028 te zijn, waardoor we gebruik kunnen maken van de overgangsregeling. Voor de nieuwe bussen is dat wel een aderlating. Omdat veel van onze werknemers geen rijbewijs hebben maken we gebruik van 7-zitters, en die zijn niet eens elektrisch verkrijgbaar! Mocht de markt daarop inspelen in de toekomst, wat kost dan de aanschaf ervan? Leasen is voor ons te duur, maar het geld voor zulke investeringen heb ik ook niet op de plank liggen. Bovendien moeten al die grote wagens in de straat opladen, de buurtbewoners zullen daar vast niet blij van worden. Er zijn meer kleine ondernemers met busjes in deze wijk. Als we allemaal elektrisch zouden gaan rijden dan bezetten we de volledige straat ermee. 

Gewoon maar beginnen

Zojuist hebben we de brommobiel vervangen voor een elektrische uitvoering. Daarmee is een klein begin van de transitie gemaakt. Omdat er een enorme run is op elektrisch vervoer gaat de aanschafprijs ook omhoog. Uiteindelijk moeten we allemaal gaan voldoen aan de nieuwe regelgeving. Ik hoop dat in de komende paar jaar de oplossingen voor de problemen, waar ik nu nog geen antwoord op heb, zichzelf gaan aandienen. Door innovaties, extra subsidieregelingen, verdeling van wagens binnen en buiten de zone, wellicht het anders indelen van vergunningsgebieden? Ik weet het allemaal nog niet, maar we blijven erover in gesprek. 

In kleine stappen vooruit

Ons sociale bedrijf is belangrijk voor de stad en de buurt, we moeten blijven bestaan! Hoe is nog niet duidelijk, maar we hakken het probleem in stukjes en doen alvast wat we kunnen. In 2028 weet ik zeker dat het ons is gelukt, tot die tijd blijven we puzzelen om dit vraagstuk tot een goed einde te brengen.’

Ook lekker bezig!