Zoeken
MENU

Mee in de verandering, met gezond verstand

De overstap naar zero-emissie vervoer is een flinke uitdaging, maar ook een kans om toekomstbestendig te werken. Stap voor stap, met gezond verstand én oog voor wat praktisch haalbaar is.


‘Ik ben Anouar Otmane, eigenaar van Ano Loodgieter Service en Onderhoudsbedrijf in Den Haag. Ik zit al 27 jaar in het vak. We doen loodgieterswerk, service en onderhoud, en daarnaast ben ik ook actief op social media. Met zo’n 500.000 volgers zijn mijn doe-het-zelf-video’s behoorlijk populair geworden. Ik vind het belangrijk om mijn vakmanschap te delen, en dat doe ik met veel plezier.’

Hoe ziet je werkdag eruit?

Ik ben de hele dag onderweg, meestal naar meerdere adressen per dag. Soms twee, maar vaak wel zeven, zeker als het om onderhoud gaat. In een stad als Den Haag is dat logistiek best een uitdaging. Daarom werk ik met bestelbusjes: voor de gereedschappen, materialen en flexibiliteit.

Gebruik je altijd een bestelwagen, of ook ander vervoer?

We hebben het ooit geprobeerd met de fiets voor kleine klusjes, maar dat was niet werkbaar. Je mist altijd nét dat ene onderdeel, en dan moet je alsnog terug. Die tijd kun je niet aan de klant doorberekenen. Daarom gebruiken we gewoon bussen, al zijn die nu nog op diesel.

Wat betekent de overstap naar zero-emissie voor jouw bedrijf?

Heel eerlijk? Het is pittig. We zitten midden in de overgang, en ik zie het vooral als een flinke kostenpost. Ik heb altijd gestuurd op lage vaste lasten, juist om klappen in slechtere tijden op te vangen. Maar als ik straks drie of vier elektrische bussen moet aanschaffen, praat je over serieuze investeringen. Zeker als je wilt doorgroeien.

Welke stappen heb je al gezet?

Ik heb vorig jaar een eerste offerte aangevraagd, met het idee om een elektrische bus aan te schaffen. Maar ik schrok van de prijs én van de beperkingen: actieradius, laadvermogen, alles is anders.

Wat staat nog op de planning?

Voor nu kijk ik het nog even aan. Ik heb nog een vrijstelling tot 2027, dus dat geeft wat tijd. Maar ik weet dat ik uiteindelijk niet anders kan. Ik heb contact gehad met een logistiek makelaar en wil daar zeker verder op doorpakken. Zo hoef ik niet alles zelf uit te zoeken.

Wat zijn je grootste uitdagingen?

Zonder twijfel: de kosten. Ik wil geen maandelijkse lasten. Mijn bussen zijn nu afbetaald. Als ik ineens duizenden euro’s moet investeren, dan moet ik dat heel zorgvuldig afwegen.

Zie je ook kansen in deze overgang?

Op termijn misschien wel. Als je eenmaal elektrisch rijdt hoor ik dat mensen er heel blij mee zijn: stil, soepel, makkelijk in de stad. Maar de overstap is lastig. En voor een kleine ondernemer voelt het als een grote sprong in het onbekende.

Heb je al hulp of advies ingewonnen?

Behalve de offerte bij de dealer en een gesprek met de logistiek makelaar nog niet veel. Maar ik weet dat er steeds meer hulp beschikbaar komt. Dat wil ik zeker verder gaan verkennen.

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

Ik weet dat ik deze kant op moet. Dus ik ga het niet ontkennen of mijn kop in het zand steken. Maar ik wil het op een manier doen dat bij mijn bedrijf past, zonder dat ik financieel vastloop. Misschien eerst één elektrische bus, die we onderling rouleren. Alles in stapjes.

Heb je tips voor andere ondernemers?

We moeten deze kant op, dus oriënteer je goed. Maar laat je niet gek maken, kijk wat werkt voor jouw situatie. En praat erover, ook al is het lastig. Want we zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Dit is gewoon een overgangsfase, net als vroeger van kolen naar gas. En over 15 jaar weet niemand beter dan dat we elektrisch rijden.’

Weten welke stappen jij al kan zetten? Vraag een gratis adviesgesprek aan.

Ook lekker bezig!

Overstappen
naar zero-emmissie?