Zoeken
MENU

Met mensen uit de buurt houden we het schoon én groen

Schoonmaakster Jolien

Met medewerkers uit de buurt en efficiënte logistiek houdt dit bedrijf zijn CO₂-voetafdruk laag. De overstap naar elektrisch gebeurt stap voor stap, doelgericht, zonder onnodige stress. ‘De zero-emissiezones vormen geen belemmering zolang we dit systeem aanhouden’

‘Ik ben Darshan Bharatsingh, eigenaar van DES Schoonmaakdiensten. Wij zijn een schoonmaakbedrijf in Den Haag met zo’n 75 medewerkers. Op de foto staat Jolien, een van onze schoonmaaksters. Onze focus ligt op de zakelijke markt: kantoorpanden, bedrijfslocaties, VvE’s en bijvoorbeeld vakantiehuisjes op parken zoals Duinrell. We werken verspreid over de regio, maar hebben ook veel opdrachten in de zero-emissiezones van Den Haag.’

Hoe ziet jullie werkdag eruit, en hoe reizen jullie?

Onze medewerkers gaan zelfstandig naar hun werkplekken. In het centrum van Den Haag nemen we waar mogelijk mensen aan die op loop- of fietsafstand wonen. Of medewerkers gaan met het openbaar vervoer. Voor het merendeel van de schoonmaakwerkzaamheden zijn bedrijfsauto’s dus niet nodig. Alleen onze managers en glazenwassers zijn afhankelijk van bedrijfsvoertuigen, vanwege de watertank en materialen. Voor dat soort werk rijden we met bedrijfsbussen of bedrijfsauto’s.

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met zero-emissie vervoer?

We kregen een brief over de zero-emissiezones dat per 2025 geldig is in Den Haag. Toen zijn we gerichter gaan kijken naar onze voertuigen. In het centrum kunnen we straks niet meer rijden met de huidige bus van de glazenwasser. Daarom hebben we alvast offertes opgevraagd voor een elektrische variant.

Wat betekent de overgang voor jullie bedrijf?

De impact valt mee, omdat we al efficiënt werken… personeel dicht bij de locatie aannemen helpt enorm. Alleen voor de glazenwassers, en mogelijk in de toekomst ook managers met een benzineauto, zullen we moeten overschakelen op elektrisch. Dat pakken we gefaseerd aan.

Welke stappen hebben jullie al gezet richting zero-emissie?

We hebben offertes opgevraagd voor elektrische bedrijfsbussen en zijn in gesprek met leveranciers. Die nieuwe bussen zijn wel prijzig, rond de €40.000, terwijl we vroeger voor de helft een goede gebruikte bus konden kopen. Toch is het nodig, want we willen ook ná 2027 probleemloos in het centrum kunnen werken.

Wat willen jullie nog doen?

Voorlopig willen we de nieuwe elektrische bus pas in 2026 of 2027 aanschaffen, omdat de bestaande bus nog voldoet. Voor de managers met benzineauto’s onderzoeken we of overstappen naar elektrisch haalbaar is. Verder verandert er weinig. De meeste materialen liggen al op locatie, en schoonmakers reizen zelfstandig.

Wat levert deze aanpak op?

Minder vervoersbewegingen, dus minder uitstoot. En we besparen op reiskosten. Medewerkers hoeven geen bedrijfsauto te delen of op te halen. We creëren zo ook meer rust in de planning. De zero-emissiezones vormen geen belemmering zolang we dit systeem aanhouden.

Wat zijn de grootste uitdagingen?

De investering is fors. Zeker als je meerdere voertuigen moet vervangen. En het aanbod van elektrische bedrijfsbussen is nog beperkt. Maar we willen het gewoon goed regelen voor de toekomst.

Welke kansen zie je?

Duurzaam werken wordt steeds belangrijker. Klanten verwachten dat je meedenkt. En ik geloof dat meer bedrijven onze aanpak kunnen volgen: werken met mensen uit de buurt en slimme logistiek toepassen.

Heb je gebruikgemaakt van ondersteuning of advies?

We hebben advies ingewonnen bij de leveranciers van elektrische voertuigen. Nog geen externe subsidieadviseurs of overheden benaderd, maar dat kunnen we daarna doen.

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?

De aanschaf van een elektrische bus ligt voor de hand. Verder blijven we sturen op slim personeelsbeleid: zoveel mogelijk mensen aannemen in de buurt van hun werklocatie. Dat blijft onze kracht.

Heb je tips voor andere ondernemers?

Kijk goed of je medewerkers zó kunt inzetten dat vervoer bijna overbodig is. En als vervoer wél nodig is: wacht niet te lang met oriënteren, vraag tijdig offertes op en laat je adviseren. Zo kun je straks zonder stress de overstap maken.

Weten welke stappen jij al kan zetten? Vraag een gratis adviesgesprek aan.

 
Op de foto: Schoonmaakster Jolien van schoonmaakbedrijf DES

Ook lekker bezig!

Overstappen
naar zero-emmissie?