Zoek
MENU

Samen voor hetzelfde doel 

< Terug naar lekker bezig

‘Ik ben Wendy Tammerijn van CSU, een landelijk schoonmaakbedrijf dat specialistisch en branchespecifiek actief is binnen zorg, onderwijs, kantoren, food en recreatie. Dagelijks dragen wij met onze collega’s bij aan een gezonde, gastvrije en gelukkige werkomgeving voor onze klanten en medewerkers.’

Wij betalen graag die prijs

‘Wij hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan en stimuleren dit onder andere met onze CSU Innovatie Award. We geven onze huidige leveranciers, startups en (jonge) ondernemers met een innovatief idee op het gebied van duurzaamheid een podium in de spotlights. De winnaar ondersteunen wij niet alleen met een mooie geldprijs, maar ook met ons netwerk en de uitrol van de innovatie. Onder onze schoonmaakmedewerkers houden we een soortgelijke wedstrijd ‘Het beste schoonmaakidee’, waarbij innovatie en duurzaamheid op de werkvloer wordt beloond. Met ruim 15.000 medewerkers heeft een duurzame innovatie binnen ons bedrijf direct een grote impact.

Favoriet

Een van de leukste resultaten hiervan vind ik de BubbleFlush, die toiletten reinigt met ultrasone trillingen. Er komen geen chemicaliën meer aan te pas en lichamelijk een stuk minder belastend voor de schoonmaakmedewerker. Een enorme winst in zowel groene als sociale duurzaamheid. Zulke innovaties prijzen we daarom vervolgens ook graag aan zodat de leverancier weer door kan groeien en onze milieuimpact verbetert. Dit jaar heeft Drop2Drink gewonnen, een filtersysteem om van regenwater je eigen drinkwater te maken. Een andere mooie innovatie is de Sunrider e-cargobike, die zichzelf oplaadt tijdens het fietsen. Gaaf toch!

Een stap voor op de overheid

Vanaf 2024 is al ons nieuwe vervoer elektrisch. Alle overige voertuigen worden binnen 5 jaar uitgefaseerd. Naast het verduurzamen van ons wagenpark stimuleren we ook alternatief vervoer. Momenteel vindt een pilot plaats waarbij kantoormedewerkers gratis met het openbaar vervoer reizen, ook privé, mits ze 1 x per maand zakelijk met het OV reizen. Daarnaast bieden we onze medewerkers een fietsenplan aan. Met ons Green & Social Impact Dashboard wordt de uitstoot van onze schoonmaakdienstverlening bij de klant op locatie inzichtelijk gemaakt. Zo meten wij onder meer de impact van het woon-werkverkeer van onze medewerkers in het dashboard. Het gaat zelfs zover dat de CO2-impact van onze schoonmaakmiddelen en materialen in de hele keten in kaart wordt gebracht en de herbestellingen daarvan continue de meest optimale routes krijgen voor de minste transportbewegingen. Zowel klanten als medewerkers kunnen we met onze hulp extra motiveren om te verduurzamen. En daar zijn we best een beetje trots op! CSU is een voorloper en dat willen we graag blijven. 

Samen voor hetzelfde doel

In maart komen de subsidies voor zakelijke laadpleinen vrij voor extra laadcapaciteit. Via logistiek makelaar Michel Oldenburg is CSU met ondernemers van Forepark en de gemeente om tafel gegaan om samen logistieke vraagstukken te behandelen, waaronder het verdelen van laadplekken en het uitwisselen van duurzame ideeën. Wij hebben inmiddels veel expertise in huis, anderzijds heb je elkaar echt nodig om tot de beste oplossingen te komen. We zitten daar ook bij elkaar omdat we allemaal iets willen doen voor de planeet. Het is supergaaf om hieraan bij te kunnen dragen.’

Ook lekker bezig!