Zoeken
MENU

Slim Strandnet: duurzaam energiebeheer aan de kust

‘De curve van energieverbruik is als een kameel, twee piekbulten op een dag. Door goed gebruik te maken van de dalen op het energienet kan overbelasting ervan worden voorkomen.’
 
Slim energiebeheer voorkomt overbelasting van het stroomnet door pieken en dalen optimaal te benutten. In Scheveningen test de gemeente Den Haag dit met Slim Strandnet, waarbij strandpaviljoens, warmtepompen en laadstations voor elektrische auto’s samenwerken binnen een smart grid. Patrick Segeren, systeemarchitect Smart City van gemeente Den Haag, is in Scheveningen om te laten zien hoe dat werkt.
 
‘Het Expertisecentrum Digitale Innovatie en Smart City is dagelijks bezig om op digitale manieren de stad beter te maken. Als eerste hebben wij aan allerlei Haagse partijen gevraagd wat zij denken dat beter kan. Via bewoners, politie, de reddingsbrigade, stadsreinigers en ondernemers hebben we 150 verhalen opgehaald. Daaruit bleek dat er een grote vraag was naar slimmer en duurzamer omgaan met energie.

Scheveningen test Slim Strandnet voor duurzame energie

Om energie slim te beheren, meten we de netwerkbelasting met energiemeters via glasvezelnetwerken, wat inzicht geeft in pieken en dalen. Op Scheveningen testen we dit met Slim Strandnet. Meerdere strandpaviljoens zijn hierop aangesloten. Een aantal van deze gebruikers heeft een warmtepomp en laders voor elektrische auto’s. Een transformator met onze software draagt bij aan een duurzame energiebalans.
 
Wanneer er te veel stroom is door de opbrengst van zonnepanelen, wordt de stroom opgeslagen in een batterij. Wanneer de stroom goedkoop is, slaat de warmtepomp zijn warmte op in de warmtebuffer. Die wordt later gebruikt om het pand te verwarmen. Zo’n slim energienet noemen we een smart grid. Op die manier gebruiken we energie wanneer het lokaal beschikbaar is.



Ondernemers kunnen stroom delen via Smart Grid

Ondernemers kunnen bijvoorbeeld een groepstransportovereenkomst aangaan, waarbij ze beloven om samen binnen de maximale belasting te blijven. Een groep ondernemers in een winkelstraat kan een partij inhuren om ook een smart grid op te zetten. Zo kunnen ze allemaal stroom gebruiken zonder het netwerk te hoeven verzwaren. 

De volgende stap: walstroom voor auto’s?

De volgende stap is het aansluiten van een walstroominstallatie in de haven. Walstroom kan in de toekomst niet alleen schepen van stroom voorzien, maar ook elektrische auto’s laten opladen. Dit slimme gebruik van energie zorgt voor een goede balans, waarbij een auto tijdelijk kan pauzeren met opladen als een schip stroom nodig heeft, om daarna weer verder te laden.
 
Sommige auto’s kunnen tijdens piekmomenten stroom terugleveren. Dat noemen we bi-directioneel laden. De autogebruiker moet dan wel netjes aangeven wanneer hij de auto opgeladen wil hebben. Dat stukje gedrag zal langzaam moeten inburgeren. Je eigen gedrag veranderen gebeurt meestal pas bij schaarste, maar we zijn uiteindelijk slim genoeg om daarmee om te gaan.’

 

Gerelateerde artikelen

Toegang krijgen via ontheffing

Op 1 januari 2025 zijn in verschillende gemeenten in Nederland zero-emissiezones (ZE-zones) ingegaan, waaronder in Den Haag. In deze zones mogen uiteindelijk alleen uitstootvrije bestel-

Lees meer

Overstappen
naar zero-emmissie?