Als zelfstandige én docent weet hij hoe belangrijk voorbereiding is. De overstap naar elektrisch vervoer komt eraan, maar wel op het juiste moment, met een plan dat past bij zijn bedrijf. ‘Verdiep je erin en praat met anderen.’
‘Ik ben Sander Teeuwisse, eigenaar van een eenmans-aannemersbedrijf. Ik doe timmerwerk, elektra, loodgieterswerk, eigenlijk van alles. Naast mijn werk ben ik ook docent op het Corbulo College en geef ik les aan mbo-studenten die timmerman willen worden. Dus ik combineer praktijk en onderwijs. Dat houdt het lekker afwisselend. Op de dagen dat ik niet lesgeef, werk ik aan klussen. Dat doe ik zelfstandig en ik rijd met mijn bestelbus door de stad. Eén bus dus, op diesel. En die gebruik ik intensief, want ik heb altijd gereedschap en materialen nodig.
Hoe ben je in aanraking gekomen met het onderwerp zero-emissie?
Ik heb in Den Haag een onderneming dus ik ben op de hoogte gesteld van de transitie. Ik heb een Euro 6-bus, die ik voorlopig nog mag rijden, maar de stad gaat op termijn helemaal over op zero-emissie. Dat betekent dat ik ook zal moeten omschakelen. Daarom ben ik offertes gaan opvragen voor elektrische bussen.
Welke stappen heb je al gezet?
Ik heb me goed laten informeren. Ik weet inmiddels dat ik tot 2029 met mijn huidige bus mag rijden. En eerlijk gezegd: die investering in een elektrische bus vind ik nu te hoog. Ik kies ervoor om deze periode nog uit te rijden en dan pas over te stappen.
Welke stappen wil je nog zetten?
Ik wil uiteindelijk wél overstappen. Maar dan moet het wel haalbaar zijn, financieel en technisch. Misschien wordt het over een paar jaar wel waterstof. Of kunnen we ineens 800 km rijden met een accu. De ontwikkelingen gaan heel snel.
Wat betekent de overgang voor jouw bedrijf?
Als kleine ondernemer heb ik mijn kosten laag gehouden. Geen onnodige lasten, geen leaserijders. Als ik ineens duizenden euro’s moet investeren in een nieuwe bus, komt dat hard aan. Dat is echt een struikelblok voor veel zzp’ers.
Heb je al gebruikgemaakt van ondersteuning of advies?
Ik heb met dealers gesproken en me georiënteerd, maar nog geen subsidie of begeleiding aangevraagd. Ik weet wel dat er logistiek adviseurs zijn, zoals Michel Oldenburg bij Logistiek 070. Daar ga ik zeker nog contact mee opnemen.
Wat zijn je plannen voor de toekomst?
Voorlopig rijd ik mijn huidige bus af. Maar ik blijf me oriënteren, en zodra het moment daar is, stap ik over. Ik wil uiteindelijk niet achter de feiten aanlopen. Maar nu heb ik nog even lucht, en die gebruik ik goed.
Heb je tips voor collega-ondernemers?
Steek je kop niet in het zand, maar laat je ook niet gek maken. Verdiep je erin, praat met anderen, en maak een plan dat bij jouw bedrijf past.’
Ook weten hoe lang je nog in de zone mag rijden? Doe de kentekencheck!