Zoek
MENU

Duurzaamheid begint bij mij thuis

< Terug naar lekker bezig

‘Ik ben Paco Bleeker, eigenaar van KOM Catert, een duurzaam cateringsbedrijf in het Zeeheldenkwartier. Wat ooit begon als een lunchtentje, waar je ook af kon halen genaamd ‘KOM Zeehelden’, is uitgegroeid tot een volwaardig cateringsbedrijf. We begonnen tijdens de Corona, toen een trouwe klant vroeg of KOM ook catering zou kunnen verzorgen. Inmiddels werken we met een team van zes medewerkers voor veel vaste opdrachtgevers, maar verzorgen ook het eten op feestjes en partijen. De lunchlocatie is steeds kleiner geworden, de ruimte is overgenomen als werkruimte voor de keuken.

Duurzaamheid in de keuken

Bij KOM Catert serveren we een verscheidenheid aan gerechten, van smakelijke en gezonde lunches met broodjes en wraps tot vier-gangen diners of buffetten op locatie. Duurzaamheid is altijd een belangrijk aspect geweest van mijn culinaire visie. We denken na over de herkomst van onze ingrediënten, minimaliseren plastic gebruik en bezorgen elektrisch. We koken zonder gas en proberen onze ingrediënten zoveel mogelijk uit de buurt te halen. Ons menu is standaard vegetarisch, maar we bieden ook vlees en vis op aanvraag. Er wordt niet alleen lekker eten bereid, maar ook een statement gemaakt voor het milieu. Deze bewuste keuzes dragen bij aan een gezondere planeet.

Bewuste beslissingen

Ik geloof dat bedrijven een aanzienlijke impact kunnen hebben op het milieu, maar naast dat het een ethische keuze is, is het ook slim zakendoen. Bedrijven die zich inzetten voor duurzaamheid ervaren vaak een hogere klantloyaliteit en betrokkenheid. Het gaat verder dan het verminderen van de ecologische voetafdruk; het is een strategie die kan bijdragen aan een positief bedrijfsimago en groei. Daarom heb ik ervoor gekozen om mijn bedrijf zo duurzaam mogelijk te runnen. We nemen concrete stappen om milieubewuste keuzes te integreren in onze bedrijfsprocessen. Van energie-efficiëntie tot duurzame inkoop, we begrijpen de kracht van tastbare acties. We minimaliseren het gebruik van wegwerpverpakkingen en streven ernaar om gebruikte schalen op te halen om verspilling te verminderen. Hoewel we niet voor elke schaal heen en weer rijden, denken we wel constant na over onze ecologische voetafdruk.

Elektrisch op pad

Duurzaamheid begint bij mij thuis, en elektrisch rijden is daar een logisch onderdeel van. Zowel privé als zakelijk maak ik gebruik van elektrische voertuigen. Er zijn veel voordelen: geruisloos rijden, vrij toegang tot milieuzones en steeds meer beschikbare laadstations. In Den Haag wordt elektrisch opladen ook deels gesubsidieerd, wat het financieel aantrekkelijk maakt. Ik zie tal van voordelen en ben ervan overtuigd dat elektrisch rijden op dit moment de enige stap is.

Subsidiepogingen

De logistiek makelaar Michel Oldenburg heeft ons geholpen door een inventarisatie te maken van bestaande leveranciers en de mogelijkheden van duurzaam vervoer, dat schepte inzicht in het netwerk van de duurzame logistiek. Iets waar KOM Catert weer mee verder kon in de overwegingen. Hoewel ik subsidies heb geprobeerd te krijgen voor mijn elektrische bedrijfsbusje, was dit helaas niet succesvol. Ondanks vele inspanningen en halfslachtige toezeggingen, heb ik besloten om het busje zelf aan te schaffen. Hier is nog wel wat ruimte te winnen voor (lokale) overheden. 

Toekomst

Ik ben enthousiast over de voordelen van elektrisch rijden en mijn duurzame keuken. De toekomst ziet er veelbelovend uit! Na de drukke winterperiode gaan we dan ook het bedrijfsbusje volledig in de stijl van KOM Catering wrappen. Ik raad toekomstige ondernemers aan om elektrisch rijden uit te proberen en zich geen zorgen te maken over bijvoorbeeld de actieradius. Persoonlijk heb ik daar nooit problemen mee gehad, zelfs zonder een eigen laadpaal.’ 

Ook lekker bezig!