Zoek
MENU

Wij werken graag mee aan een betere planeet

< Terug naar lekker bezig

‘Ik ben Mirella Sibbing, en run samen met mijn man, Marc Vogel, ons 100-jarige Haagse familiebedrijf Sibbing Schilderwerken in Rijswijk. Ons bedrijf is gespecialiseerd in het oude schilderwerk, zoals erfgoed en rijksmonumenten, het echte, mooie, ambachtelijke werk. Onze opdrachten zijn in Den Haag, Delft, Leiden en omstreken en dat maakt dat wij een deel van onze ritten met de elektrische bakfiets kunnen doen.

Meer energie

Wij hebben twee kleine kinderen en mede door hen werken we graag mee aan een betere planeet. We zijn vanuit een energieverslindende, oude loods in het Statenkwartier onlangs verhuisd naar dit nieuwe, energiezuinige en gasloze bedrijfspand in Rijswijk. Het gebouw heeft zonnepanelen en een laadpaal. Eigenlijk wekken we meer energie op dan we verbruiken. Onze eerste elektrische bus is net in gebruik en we hebben nog 5 dieselbussen rijden. Elk jaar willen we een of twee busjes vervangen voor een elektrische. Uiteindelijk moeten we er allemaal aan geloven, de wet kent geen uitzondering. Het geeft ook wel een fijn gevoel dat iedereen voor die uitdaging staat. Zo’n elektrische bus is een behoorlijke uitgave, maar in gebruik zijn ze economischer. En we hebben zo’n beetje alle subsidies gehad die er zijn, zoals de Seba. Ons uitgangspunt was altijd om tweedehands te kopen, maar dat gaat nu eenmaal niet met elektrische busjes. En zijn ze wel tweedehands, dan hebben ze bijna geen bereik. De ontwikkelingen gaan snel en hopelijk dalen de prijzen in de toekomst. Een probleem is dat onze hoogwerker van 2400 kg niet verplaatst kan worden met elektrisch vervoer. Die trekkracht is niet toereikend. Hoe dat in de toekomst moet weet ik niet, maar de tijd zal het leren.

Streepje voor

Veertien schilders gaan elke dag voor ons in de busjes op pad en wijzelf doen alles op de elektrische bakfiets. Vijf jaar geleden hebben we 1 bus weggedaan en 2 elektrische bakfietsen gekocht. Zo’n bakfiets doet het altijd erg goed bij de klanten. Als de schilder in zijn grote bus aankomt en ik met de bakfiets, dan sta je toch een streepje voor. Daarbij scheelt het enorm in tijd, brandstof, onderhoud en parkeerkosten. Ok, het weer was niet zo goed de laatste tijd, maar we blijven onverminderd enthousiast. En lekker fit. Andere schilders vragen me nieuwsgierig hoe zo’n bakfiets bevalt.

Hand in hand

Wanneer je als bedrijf groter wordt maak je keuzes. Door de nieuwe regelgeving gaat groeien en verduurzamen hand in hand. Als het kan wil iedereen de wereld beter maken, en als het economisch ook nog in je voordeel werkt, dan is die keuze snel gemaakt. Hoe we de transitie optimaal doorvoeren de komende jaren heb ik nog niet helemaal op m’n netvlies. Ik denk dat de logistiek makelaar ons daar wel bij kan helpen.’

Ook lekker bezig!