Zoek
MENU

Kleine ondernemers ontzorgen

< Terug naar lekker bezig

‘Ik ben Laurens van Putten van de Grote Markt, een groep horecabedrijven, bij de meeste hagenaars zijn wij bekend. Ik ben samen met Anouk Ottolander verantwoordelijk voor de inkoop en het aanleveren van het eten, het reilen en zeilen in de keukens, personeel, concepten, materiaalgebruik en daaronder valt ook het verduurzamen van onze horeca-concepten. Van recyclebare ijslepeltjes en duurzaam gebakken servies tot ergonomische vloeren, je kan het zo gek niet bedenken of wij besteden daar aandacht aan. Een van de eigenaren heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en het is inmiddels ons handelsmerk geworden.

Samenwerken

Tijdens corona waren wij dicht en hebben toen veel nagedacht over de doelstelling van de stad dat in 2025 alles emissieloos moet worden gedistribueerd. Wij hebben al onze leveranciers gevraagd hoe zij denken aan die eis te gaan voldoen. De meesten waren helemaal niet op de hoogte van deze transitie. Wij zijn met ons dataplatform, een emissieloze transporteur en onze leverancier Ad Overgaag van Lekker Brood rond de tafel gaan zitten en hebben stichting HubKlup opgericht. Via ons horeca bestelplatform worden de bestelling geplaatst bij onze verschillende leveranciers, die brengen dat naar een hub in de Kerketuinen en van daaruit worden de leveringen verzameld en in één keer in een elektrisch busje naar ons gebracht. Dat reduceert de transportbeweging met 70 tot 80 procent en de emissie met 60 procent.’

Pilotfase

‘De pilot draait nu een eerste seizoen bij zeven strandtenten’, vult Anouk aan. ‘Wij hebben veel tijd besteed  aan het verzamelen van andere ondernemers om met ons mee te doen, want zelf hebben we één strandtent. Eigenlijk ligt de verantwoordelijkheid van het aanleveren bij onze leveranciers. Maar omdat we ons tijdens de lockdown simpelweg verveelden, ons hart bij duurzaamheid ligt en we onze leveranciers al jaren kennen en willen ondersteunen, besloten we om zelf het initiatief te nemen. Het plan viel als een mooie puzzel in elkaar en iedereen ziet ook de noodzaak en de voordelen ervan. In de winter maken we een doorstart in het centrum. De snelheid waarmee ons plan zich ontwikkelt verbaast onszelf ook. Het is gewoon een goed idee voor een groot vraagstuk.

Kennis delen

Via onze stichting willen we onze kennis graag delen met andere horeca, door groepen te vormen en ze te begeleiden in het proces. Het mooie is dat met HubKlup er ook echt iets staat waarmee je kleine ondernemers ontzorgt in de transitie naar emissieloos transport. Je hoeft alleen maar aan te sluiten. Kijk op www.hubklup.nl waar we nu staan en doe ook mee. Leveranciers en ondernemers zijn van harte  welkom, want samen met jullie gaat die bal steeds harder rollen.

En ons logo? We wilde geen corporate logo maar het cool maken. Een eekhoorn verzamelt nootjes in zijn omgeving (lokale producten) en deze vervoert ze emissieloos naar z’n hub (nest)…  logisch toch!’

Ook lekker bezig!