Zoek
MENU

Logistieke uitdagingen onderzoeken

< Terug naar lekker bezig

De binnenstad van Den Haag werkt naar bevoorrading met uitsluitend 0-emissie-voertuigen. Koplopers spelen een belangrijke rol en inspireren andere ondernemers hoe ook zij kunnen zorgen voor schone lucht in de binnenstad. Want goed voorbeeld doet goed volgen…

‘Wij zijn Jasper Oldegbers en Ricky van Soest (foto), werkzaam bij DHL als OPS Field support Go Green Specialist en Service center manager Eindhoven & Beringe voormalig Go Green expert DHL Express NL. 

Wij ondersteunen al onze service centers. Wij doen dat door processen te optimaliseren met de focus op ons duurzaamheidsprogramma Go Green. Dat is een duurzame strategie in de breedste zin van het woord, waarbij wij ons vooral bezighouden met duurzaamheid aan de operationele kant, zoals elektrisch vervoer, cargo bikes, maar ook BREEAM certificering van duurzaamheid bij het bouwen van onze nieuwe panden. 
 

City Hub concept uit 1997

Wij zijn in 1997 al begonnen met verduurzaming van ons netwerk, door bijvoorbeeld pakketten te gaan leveren op de fiets. In Amsterdam hadden we zelfs een boot ingezet en hoewel het nu allemaal anders gaat kun je het inzetten van de fiets en de boot beschouwen als grondlegger van het City Hub-concept zoals we die nu kennen: de leveringen worden op conventionele wijze naar één locatie gebracht en van daaruit gaat de levering verder per elektrisch vervoer of per fiets. Het leveren per boot doen we niet meer, omdat de huidige regelgeving van Amsterdam dat onmogelijk maakt. Inmiddels hebben we diverse City Hub locaties in de steden. In Den Haag zitten we op de Laan van NOI. Daar hebben we een ruimte achter een winkel beschikbaar, waar zowel de pakketten als de fietsen staan. Niet alles kan uiteraard per fiets, grote pakketten worden alsnog met een elektrische bus geleverd. 

Samenwerking met Cargo Cycling


Wij werken sinds twee jaar samen met het Nederlandse bedrijf Cargo Cycling aan de ontwikkeling van de perfecte cargo bike. Onze tachtig fietsen bleken niet altijd optimaal te werken. Het zijn complexe fietsen waarbij lokaal onderhoud niet goed te regelen viel. Wij ontdekten dat Cargo Cycling ons volledig kon ontzorgen. Zij denken constructief mee over de functionaliteiten van de bezorgfiets en bieden landelijke dekking. Als je bijvoorbeeld ergens in een buitengebied pech krijgt moet dat binnen een half uur opgelost worden. De fiets die we met hen hebben ontwikkeld noemen we  de Chariot, een verwijzing naar de oude Romeinse strijdwagens. Over elk detail is nagedacht door de koeriers. Zij staan tenslotte centraal in het duurzaamheidstraject. Zo’n fiets weegt 200 kilo. Dat vergt ook een goede afstemming qua fietsgedrag. Wij hebben daar een fietstraining voor ontwikkeld, die gegeven wordt door koeriers die zich aanbieden als fietsambassadeur. Het klinkt allemaal zo eenvoudig, maar wij hebben hierin echt een verschil gemaakt. 

 

 

Ombouwen van dieselbussen

Wij hebben zo’n 50 dieselbussen omgebouwd naar elektrisch, dat konden we doen met subsidie van DKTI. Het was een proeftuin binnen DKTI, waarbij we konden uittesten of het ombouwen een goede oplossing was. Je kan wel stellen dat wij veel energie hebben gestoken in het ontdekken van de mogelijkheden in de transitie naar emissieloos transport. 


Logistieke uitdagingen onderzoeken

Uiteindelijk zijn de City Hubs de belangrijkste factor in het emissieloos leveren en de samenwerking met de gemeente speelt een belangrijke rol in het slagen ervan. Het is belangrijk dat de gemeente samen met de transportsector bepaalt hoe en waar milieuzones worden ingezet. Hoe gaat zo’n logistieke stroming optimaal werken voor de binnenstad? In de grote steden zijn veel werkgroepen actief die op die vraag vooruitlopen. Je ziet dat de rest van Nederland daar nog wat in achterblijft. 

Onze focus op de korte termijn is om het maximale te halen uit onze leveringen per fiets. Daar zien wij de grootste slagkracht als het gaat om emissieloos transport in de binnensteden!’


Link: www.dhlexpress.nl/nl/nieuws/dhl-express-introduceert-nieuwe-cargofiets-de-chariot

Ook lekker bezig!