Zoek
MENU

Compilatie ‘Trap je bus eruit!’

< Terug naar nieuws

Twee elektrische bakfietsen gingen de strijd aan met de oude vertrouwde werkbus. De gemeente Den Haag startte samen met branchevereniging Techniek Nederland en Zuid-Holland Bereikbaar in juli 2022 de pilot Trap je bus eruit, waarin 6 installatiebedrijven en 1 muzikant een maand lang de werkbus inruilden voor een elektrische bakfiets. Logistiek070 vroeg de dappere fietshelden naar hun ervaringen.

Gemengde gevoelens

Geen parkeerstress meer’, ‘ik voel me veel fitter’, ‘het valt me mee hoe snel ik op bestemming ben’, ‘ik zet ‘m gewoon gratis voor de deur neer’, kregen we te horen. Maar ook ‘het is best lastig manoeuvreren’, ‘ik kan onderweg geen telefoontjes plegen’, ‘natgeregend bij een klant aankomen is voor niemand leuk’. Dat een bakfiets veel discipline vergt van de gebruiker wisten we van tevoren. Maar de praktijk bleek weerbarstig.

Estafette

Gunst Warmtetechniek is het eerste bedrijf dat met de bakfiets op pad gaat. Dick Gunst vertelt ons: ‘Het grote verschil is dat je elke dag selectief je spullen mee moet nemen. Het fietsen is echt heerlijk en de reacties van klanten zijn positief, het zet mensen aan het denken. Maar zodra we misgrijpen tijdens de klus of een fietsroute wijkt ineens af, ja, dan ontstaat er wrevel. De bak is vooral geschikt voor service en reparaties. Je moet zo’n route goed plannen.’ Van de volgende strijder, Installatietechniek Hennink, horen we soortgelijke geluiden, maar een ding heeft Hennink bewezen: ‘We hebben een dagje met de bus versus de fiets gereden en de fiets was overal eerder dan de bus.’ Na Hennink was Van Ginderen aan de beurt. Ook Lievers, die de fiets overneemt van Van Ginderen, is niet onverdeeld enthousiast, maar ze zien wel een oplossing: ‘Mensen kijken raar op als je aankomt met de bakfiets, maar ze vinden het wel een goed concept! In de zomer is het prima te doen, maar in de winter niet. Daarom kijken we naar huurcontracten tijdens de zomerperiode.’ Ook de volgende kandidaat Van den Dop ziet mogelijkheden: ‘Een van onze medewerkers heeft geen rijbewijs, dat in combinatie met veel werkzaamheden in de binnenstad maakt de bakfiets erg interessant.’ Na Van den Dop, die bij nader inzien laat weten dat hij het toch geen succes vond omdat de bak te klein bleek voor alle spullen, neemt muzikant Rik Fennes het stokje over. Rik heeft al snel een hechte band met de fiets: ‘Ik vind het wel erg lekker hoor dat fietsen. Ook na een optreden ben je snel thuis. Je moet, omdat hij begrensd is, niet harder proberen te rijden dan wat hij je geeft anders remt ie af en kom je gesloopt aan, haha! Ik ga ‘m wel missen als een andere testrijder ermee op pad gaat!’

Slotakkoord

Installatiebedrijf Lievers, dat het woord ‘duurzaam’ in hun pay-off heeft staan, doet hun naam eer aan en heeft de bakfiets in bedrijf gehouden. Alle overige kandidaten zijn positief over de pilot, maar niet positief genoeg om de bakfiets al op te nemen in hun bedrijfscultuur, alhoewel de meesten aangeven dat het zaadje wel is geplant. De bakfiets heeft de bus eruit getrapt wanneer het gaat om geld en tijdwinst, maar de bus wint het vooralsnog qua ruimte en comfort.

Gerelateerde artikelen