Search
MENU

De deelbus gaf nieuwe inzichten

De deelbus heeft er wel voor gezorgd dat we zijn gaan nadenken over alternatief vervoer van toeleveranciers. Die zorgen voor 300 bewegingen per dag! 

 

‘Ik ben Rob Bouwer, eigenaar van Het Sleutelhuis op de Denneweg, een uit de hand gelopen hobby van mijn moeder. Wat begon als een Sleutelwinkel van mijn opa werd door vraag van de Antiquairs een speciaalzaak voor antieke sloten. Vervolgens kwamen er handgrepen bij en inmiddels staat Het Sleutelhuis bekend om haar prachtige design in meubelbeslag.

Met de paplepel

Mijn vader was voorzitter van het buurtschap. In die tijd woonden de ondernemers boven hun winkel en liepen werk en privé door elkaar heen. Je hielp elkaar, ging samen naar het theater, een echte leefgemeenschap. Zelf ben ik nu voorzitter van de BIZ. De tijden zijn veranderd. Als voorzitter ben ik het aanspreekpunt voor zowel gemeente en ambtenaren als de ondernemers. Het is best veel werk al zeg ik het zelf. Elke keer als je twee stappen vooruit zet moet je er weer eentje terug. De bureaucratie maakt de processen erg stroperig.

Eerst zien dan geloven

Van de 125 ondernemers zijn er 30 actief en betrokken. In nieuwsbrieven heb ik gevraagd wie er interesse heeft in een elektrische deelbus. Via de pilot van de gemeente mochten we het deelprincipe uitproberen. Uiteindelijk hebben drie ondernemers de bus intensief gebruikt. Zij waren er heel blij mee. Vervolgens gaven meer ondernemers te kennen dat ze de bus willen gebruiken. Blijkbaar moeten ze het eerst zien voordat ze enthousiast raken.

Minder toeleveranciers 

De deelbus heeft er wel voor gezorgd dat we zijn gaan nadenken over alternatief vervoer van toeleveranciers. Die zorgen voor 300 vrachtwagenbewegingen per dag! We hebben als doel gesteld om de Denneweg vrij te houden van vrachtwagens en zijn in contact gekomen met Hubbel. We krijgen een Hubbel-hub net buiten het centrum. Van daaruit worden alle goederen gebundeld en elektrisch hierheen vervoerd.

Afval ophalen zonder verwarring

De volgende stap is het ophalen van afval. Ondernemers moeten zelf hun afval laten ophalen. Elke ondernemer heeft zijn eigen contract met verschillende afvalophalers. Dagelijks rijden hier dus meerdere vuilniswagens heen en weer. Bewoners denken soms dat het elke dag ophaaldag is en er ontstaat verwarring. Die vuilniszakken blijven dan liggen en de meeuwen weten daar wel raad mee. Kortom, op het bundelen van afvaltransporten is veel winst te behalen.

Deelscooters

Het volgende probleem zijn de fietsen en deelscooters die overal maar worden geparkeerd. Geweldig dat we iedereen uit die auto krijgen, maar het fietsparkeren is echt problematisch. Ondanks de Biesieklette vinden mensen het lastig om hun fiets op de juiste plek te parkeren. Als BIZ zijn we druk bezig om oplossingen te bieden. Ook duurzaam vervoer brengt steeds nieuwe uitdagingen.’

Met de invoering van de zero-emissiezone in het centrum moeten over enkele jaren alle bestel- en vrachtauto’s uitstootvrij zijn. De gemeente helpt ondernemers om die overstap te maken. Bijvoorbeeld met de actie waarbij winkeliersverenigingen en BIZ-en 2 maanden gratis een elektrisch bestelbus kunnen proberen. Wil je een keer proberen hoe het is om een bestelbus te delen met je collega’s? En eens kijken of elektrisch rijden iets is voor jou? Meld je dan aan! De actie loopt nog door tot het einde van dit jaar. 

Ook lekker bezig!

Ontvang het laatste nieuws over de ZE-zone van Den Haag"