Met een CO2 calculator, een handige methodiek om je uitstoot te managen, berekenen wij hoe we zo neutraal mogelijk kunnen produceren. Omdat we met staal werken moeten we een deel compenseren door bomen te planten.
‘Ik ben Sven de Laaf, eigenaar van de Haagse bakfietsproducent ZOEM.bike met bakfietsen gemaakt door echt Haagse jongens en meisjes.
Ons bedrijf is zo goed als CO2 neutraal. We zijn gestart in de coronacrisis. Ons ontwerpbureau werkt o.a. voor de luchtvaart. Daar gaat het sinds corona een stuk slechter mee, dus zijn we ons gaan richten op een verbeterde elektrische versie van de kinderopvangbakfiets. Het frame en platform is door ons ontwikkeld en de techniek is samengesteld uit innovatieve bestaande A-merken, zodat elke fietsenmaker de fiets kan repareren.’
Een energieke werkbij
Onze bakfietsen kunnen tot 250 kg laadgewicht meenemen, dat is best veel. We hebben er nu 12 verkocht, waarvan de eerste al 1,5 jaar rondrijdt en we zijn trots op de kwaliteit ervan. De volgende 15 bakfietsen worden nu gemaakt, waaronder een afgesloten versie. Op verzoek van een contact in de vastgoed hebben we de ZOEM ‘Workerbee’ gelanceerd, voor bijvoorbeeld installatiebedrijven. Onze ‘werkbij’ is uitgerust met zonnepanelen en een powerstation, zodat je altijd elektra bij de hand hebt om je 220v gereedschap op aan te sluiten.
Altijd plek voor de deur
We krijgen veel positieve feedback, waarbij het niet meer hoeven zoeken naar parkeerplek bovenaan staat. Vooral bij meerdere klussen in dezelfde buurt ervaart men een enorme tijdwinst. De fiets is in een jaar terugverdiend. De tijdswinst, de milieuaftrek (MIA & VAMIL) en de besparing op brandstof en parkeerkosten maakt deze fiets een goede investering.
Op zoek naar de balans
Met een CO2 calculator, een handige methodiek om je uitstoot te managen, berekenen wij hoe we zo neutraal mogelijk kunnen produceren. Omdat we met staal werken moeten we een deel compenseren door bomen te planten. In de toekomst hopen we het stukje boomplanten te kunnen omzetten naar helemaal geen uitstoot meer. Voor bedrijven die gecertificeerd zijn volgens de CO2-prestatieladder zijn er allerlei financiële voordelen te krijgen tijdens aanbestedingen en is het inzetten van onze fiets een grote en makkelijke methode om snel op die ladder te stijgen. In de toekomst gaat de vervuiler steeds meer betalen. Wacht niet tot het zover is en begin nu al met verduurzamen is ons motto. Nu is het nog een onderscheidend vermogen.
‘Elk voordeel heb se nadeel’
Ik kan wel een uur opnoemen wat alle voordelen zijn, maar het Hollandse weer trotseren blijft een uitdaging. Zo’n fiets is niet voor watjes. Ook al fiets je met gemak 25 km per uur en kun je 80 km vooruit op de accu, je zal af en toe jezelf in een regenpak moeten hijsen. Iedereen mag een week proefrijden om hem te ervaren tijdens de dagelijkse werkzaamheden. Dan kun je snel ervaren of de Workerbee iets voor jou is. Met een beetje discipline en een positieve ‘state of mind’ gaat er een duurzame wereld voor je open en help je een tof jong Haags bedrijf een plek te veroveren in deze nieuwe wereld.’
Wil je het met eigen ogen zien?
- Workerbee youtu.be/ehC_QuaoRSg
- KDV youtu.be/BHPuwdUWNjw
- Bedrijf: youtu.be/UE0QCYKBM_Y
- Instagram: www.instagram.com/zoem.bike/
- Linkedin: www.linkedin.com/company/zoem-bike
- Linkedin Sven: www.linkedin.com/in/svendelaaf/