Zoek
MENU

HTM op weg naar nul uitstoot

< Terug naar nieuws

Op vrijdag 14 juni 2024 hebben algemeen directeur HTM Jaap Bierman en directeur Daimler Buses Nederland, Joost van der Bijl, de nieuwe bussen van HTM gepresenteerd. HTM heeft in de zomer van 2023 102 bussen van het type eCitaro en eCitaro-G (gelede) inclusief laadinfrastructuur besteld bij Daimler. “Met deze nieuwe bussen bieden wij niet alleen onze reizigers meer comfort, maar zeker ook onze buschauffeurs een prachtige mooie nieuwe werkplek. De bussen hebben een modern en fris interieur en zijn ook stiller. Wij zijn dan ook blij dat we dat mede dankzij onze opdrachtgever MRDH mogelijk hebben gemaakt, want het is een verrijking voor onze mooie stad Den Haag en de Haagse regio.”, aldus Jaap Bierman.


HTM heeft – net als de andere OV-bedrijven in de metropoolregio – met de Metropoolregio Rotterdam Den Haag afspraken gemaakt over de inzet van schone bussen om zo een bijdrage te leveren aan de verlaging van de CO2 uitstoot. “Het is de bedoeling dat in 2030 er alleen nog zero-emissiebussen rijden in de 21 gemeenten die samenwerken in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Daarmee dragen de OV-bedrijven aan een regio waarin je prettig kunt wonen en werken.” aldus Jeffrey Keus, portefeuillehouder OV van MRDH. 

Op weg naar emissieloos openbaar vervoer

De eerste elektrische bussen worden gebruikt om buschauffeurs op te leiden in de maand juni. “De buschauffeurs en onze technici zijn vanaf het begin betrokken en benieuwd hoe de eCitaro-bussen in de praktijk functioneren.” De eerste bussen worden dan ook gebruikt om te testen, bijvoorbeeld hoeveel kilometers de bussen kunnen afleggen met de beschikbare batterijcapaciteit. Bierman: “Dit najaar verwachten we de eerste 12 meter eCitaro fasegewijs in onze dienstregeling op te nemen, gevolgd door de 18 meter bussen aan het einde van dit jaar. Over ongeveer een jaar zijn we dan de eerste stadsvervoerder die volledig emissieloos openbaar vervoer aanbiedt.”

Wethouder Arjen Kapteijns (mobiliteit) van Den Haag is blij met de bussen: “De introductie van deze milieuvriendelijke bussen is een prachtig voorbeeld van innovatie op het gebied van duurzame mobiliteit. Het verkeer in Den Haag willen we emissievrij krijgen, vrij van schadelijke uitstoot en dat kunnen we alleen samen. Dat de bussen dan ook nog stil en comfortabel zijn, maakt het nog mooier. Ik ben blij dat HTM met deze nieuwe bussen een steentje bijdraagt aan de transitie naar een duurzaam en leefbaar Den Haag.”

Lees het hele bericht en de factsheet op de website van HTM. 

Gerelateerde artikelen