Zoeken
MENU

Check subsidies

Elektrisch rijden duur? Dat valt wel mee: elektrische auto’s zijn namelijk zelfs goedkoper in onderhoud en gebruik. De aanschaf kent helaas wel een prijskaartje, maar voor elektrisch rijden is een aantal subsidies en financiële voordelen beschikbaar. Hier komt bijvoorbeeld de Rijksoverheid om de hoek kijken: zij stellen subsidies beschikbaar voor ondernemers die een nieuwe elektrische bestel- of vrachtauto willen kopen of leasen.

De subsidie is beschikbaar voor alle bestelbusjes geregistreerd in Den Haag en helpt ondernemers met de overstap naar schoon vervoer in aanloop naar de invoering van de zero-emissiezone in 2025. Ondernemers met één of meer oude bestelauto’s die op diesel of benzine rijden, kunnen voor elk voertuig dat men laat slopen 3.500 euro subsidie krijgen. Bekijk de subsidie op de website van Denhaag.nl.

Deze subsidie is op en er kunnen geen aanvragen meer gedaan worden.

De Aanschafsubsidieregeling Zero-Emissie Trucks (AanZET) is voor ondernemers en non-profitorganisaties die een nieuwe, volledig emissieloze (uitstootvrije) vrachtauto willen kopen of financial-leasen. De subsidie is aan te vragen tussen 1 en 8 oktober 2024.

Kijk voor alle voorwaarden en de aanvraag van de subsidie op de website van het RVO: Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET) (rvo.nl

Komt deze aanvraagperiode voor te vroeg? Op 28 januari 2025 volgt opnieuw een openstelling. Ze maken het beschikbare budget voor 2025 vóór eind 2024 bekend.

Voor bouwwerktuigen en bouwvaartuigen bestaat er ook een specifieke regeling, namelijk de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB). Deze regeling is er voor het aanschaffen van uitstootvrije bouwwerktuigen en bouwvaartuigen door bouwbedrijven. De regeling is er ook voor het ombouwen naar een emissieloze of emissie-arme variant.

Heb je een vernieuwend idee op het gebied van emissieloze bouwmachines of het verbeteren van de laadinfrastructuur? Dan kun je ook subsidie krijgen vanuit de SSEB.

Kijk hier voor meer informatie op Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) (rvo.nl)

Nederland is op weg naar uitstootvrij vervoer in 2050. Veel voertuigen zijn dan elektrisch. Om de overstap naar elektrisch vervoer te versnellen, is een goed laadnetwerk nodig. Ondernemers kunnen subsidie aanvragen om laadinfrastructuur aan te leggen. Ook is er geld beschikbaar voor advies. Deze subsidies (voor eigen of publieke terreinen) zijn tot 31 december 2024 aan te vragen bij het RVO

Fiscale voordelen

Niet alleen subsidie kan je wat centen schelen, elektrisch rijden kan ook nog fiscale voordelen opleveren. Plus: je kan in aanmerking komen voor leningen tegen een lage rente. Hieronder een aantal extra fiscale voordelen op een rijtje:

Investeer je als ondernemer in een milieuvriendelijk bedrijfsmiddel? Dan kun je gebruikmaken van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en/of Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil), als het bedrijfsmiddel op de nu geldende Milieulijst staat. Deze regeling is niet voor particulieren.

Kijk voor meer informatie op Milieu-investeringsaftrek en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (rvo.nl)

Heb jij geïnvesteerd in elektrisch rijden voor jouw bedrijf? Bekijk dan ook even de energie-investeringsaftrek (EIA). Doel hiervan is het stimuleren van investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen of in duurzame energie. De regeling is bedoeld voor ondernemers die in Nederland inkomsten- of vennootschapsbelasting betalen.

Kijk voor meer informatie op Energie-investeringsaftrek (EIA) (belastingdienst.nl)

Dan is er ook nog de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Als je in een boekjaar investeert in bedrijfsmiddelen, dan kun je hiervoor in aanmerking komen. De bedrijfsmiddelen waarin je investeert, moeten dan wel in aanmerking komen voor investeringsaftrek.

Kijk voor meer informatie op: Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) (belastingdienst.nl)

De bpm-vrijstelling voor bestelauto’s van ondernemers wordt afgeschaft per 1 januari 2025. Hiermee verschuift ook de belastingplicht van de tenaamgestelde naar de inschrijver van de bestelauto in het kentekenregister. Vanaf 1 januari 2025 moet de inschrijver, meestal de importeur of dealer, de bpm voldoen. De bpm-vrijstelling voor emissievrije bestelauto’s blijft wel bestaan.

Kijk voor meer informatie op: Bpm (belastingdienst.nl)

Leningen tegen lage rente

Regeling groenprojecten

Groenbanken en groenfondsen kunnen met de Regeling groenprojecten een groenverklaring aanvragen. Met zo’n groenverklaring kunnen zij duurzame projecten van hun klanten tegen een lager rentetarief financieren. Kijk hier voor meer informatie Regeling groenprojecten (rvo.nl)

BNG Duurzaamheidsfonds voor duurzaam vervoer

Elektrisch of waterstof rijden wordt steeds populairder. En terecht, het is goed voor mens en milieu. Maar al die auto’s moeten ook duurzaam ontwikkeld en opgeladen worden. Dat gaat niet vanzelf en kost geld. Ondernemers, bedrijven of projecten die duurzaam vervoer mogelijk maken kunnen een financiering aanvragen bij het BNG Duurzaamheidsfonds. Van de uitrol en lease van waterstoflaadpunten, tot de infrastructuur van laadpalen en laadpleinen. Kijk hier voor meer informatie  Mobiliteit | BNG Duurzaamheidsfonds

Op weg naar 0-emissie

Plan een GRATIS
persoonlijk
adviesgesprek

Wanneer stap ik over? Waar moet ik op letten? Is het beter om voertuigen te kopen of te leasen?

Probeer eens
alternatief
vervoer

Oké, die vervuilende bestelbus moet er dus uit, maar wat zijn dan de opties?

Ontvang het laatste nieuws over de ZE-zone van Den Haag"