Je hebt waarschijnlijk veel vragen over de zero-emissiezone voor bestel- en vrachtauto’s. Hierbij de meestgestelde vragen en onze antwoorden voor je op een rijtje. Mocht je vraag er niet bij staan, stuur ons dan vooral een mailtje.
De zone geldt voor alle zakelijke bestel- en vrachtauto’s. Deze zijn bij de RDW bekend onder de voertuigcategorieën N1, N2 en N3. Vanaf 2025 moeten nieuwe bestel- en vrachtauto’s uitstootvrij zijn in een zero-emissiezone. Dit betekent dus geen diesel, benzine, LPG of biodiesel, maar wel elektrisch of waterstof. Voor bestaande bestel- en vrachtauto’s geldt een overgangsregeling. Dit betekent dat de regels stap voor stap strenger worden.
Nee, vanaf 2025 moeten alle nieuwe bestel- en vrachtwagens uitstootvrij zijn. Dat betekent dat nieuwe, vervuilende bestel- en vrachtwagens die op gas, diesel of benzine rijden niet meer in de ZE-zone mogen. Voor oudere, schonere bestel- en vrachtwagens geldt dit niet. Daarvoor is er een landelijke overgangsregeling.
In de binnenstad moet uw personenauto voldoen aan de regels van de milieuzone. Ook als deze op naam van uw bedrijf staat. De ZE-zone geldt namelijk alleen voor bestel- of vrachtauto’s. Lees meer over de regels van de milieuzone voor personenauto’s.
De emissieklasse van jouw bestel- of vrachtauto bepaalt of je auto wel of niet de zero-emissiezone in mag. Deze vind je meestal in het registratiebewijs van je auto. De emissieklasse geeft aan hoeveel schadelijke stoffen de auto uitstoot. Hoe hoger het cijfer, hoe schoner de uitstoot van jouw voertuig is. Meer uitleg lees je bij ‘de overgangsregeling voor bestaande bestel- en vrachtauto’s’.
Bestaande bestelauto’s (die voor 1 januari 2025 op kenteken zijn gezet)
Het kan zijn dat jouw bestel- of vrachtauto de zero-emissiezone (ZE-zone) niet in mag . Voor sommige bestelauto’s en vrachtauto’s maakt de gemeente een uitzondering. . Dan ontvang je een vrijstelling of een ontheffing voor de auto en mag je toch de ZE-zone in. Om deze te krijgen, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen.
Een vrijstelling krijg je vanzelf als jouw bestel- of vrachtauto 40 jaar of ouder is (oldtimer) of een rolstoellift heeft.De gemeente bepaalt automatisch met kentekenherkenning of jouw auto aan de regels voldoet.
Een ontheffing moet je zelf aanvragen. Om verschillende redenen kan jouw auto toch toegang tot de ZE-zone krijgen.
Bekijk hier alle toegangsregels en informatie over ontheffingen en vrijstellingen.
Doe hier de kentekencheck, en bekijk óf en tot wanneer je met jouw bestel- of vrachtwagen nog de zero-emissiezone in mag.
Een aanvraag voor een ontheffing gaat via het zero-emissieloket. Dit loket behandelt aanvragen voor alle zero-emissiezones in Nederland. Vraag de ontheffing online aan via het zero-emissieloket van de RDW.
Landelijk zijn er verschillende subsidies. Denk aan subsidies voor het kopen van:
Kijk voor een overzicht op de subsidie-pagina.
Je kunt vragen per e-mail sturen aan zero-emissiezone@denhaag.nl . ook kan een logistiek adviseur jou persoonlijk helpen. Zijn naam is Michel Oldenburg en kun je bereiken via michel@smartidservices.com of bel 06-24 90 67 38
Stuur een e-mail naar zero-emissiezone@denhaag.nl of bel met adviseur Michel Oldenburg. Zijn telefoonnummer is 06 2490 6738. Ook kunt u bellen met het algemene telefoonnummer 14070 van de gemeente Den Haag.
In het centrum ligt de zero-emissiezone voor bestel- en vrachtauto’s in de Centrumring van Den Haag (digitale kaart). Om precies te zijn aan de binnenkant van de Centrumring (S100), het Telderstracé (S200) en de S103. Het Haaglanden Medisch Centrum (HMC) Westeinde valt buiten de zero-emissiezone in het centrum. Bestel- en vrachtauto’s die nog niet voldoen aan de zero-emissieregels mogen wel over de Centrumring (S100), het Telderstracé (S200) en de S103 rijden, maar dus niet aan de binnenkant van deze ringwegen rijden.
De zero-emissiezone geldt vanaf 2025 voor bestelbussen en vrachtwagens. Vanaf 2025 geldt de milieuzone alleen nog voor personenauto’s en autobussen. De grenzen van de zero-emissiezone in de binnenstad voor bestel- en vrachtauto’s zijn dezelfde als van de milieuzone voor personenauto’s en autobussen. Dat ziet u op deze kaart op de website arcgis.com.
Ja. Dit staat in het coalitieakkoord (2023 -2026) en de gemeenteraad heeft in februari 2025 ingestemd met het plan voor de uitbreiding. Dit betekent dat de zero-emissiezone wordt uitgebreid naar de gehele kust vanaf 1 januari 2026.
De uitbreiding sluit aan op de bestaande zero-emissiezone in het centrum en vormt daarmee vanaf 2026 één zone. Op de kaart ziet u waar de uitbreiding van de zero-emissiezone én de toekomstige milieuzone in de Scheveningse Haven komt. Vanaf 2026 hoort de hele strook tussen de zee en de Loosduinseweg bij de zero-emissiezone.
Tot en met juni 2025 ontvang je geen boete maar een waarschuwing bij een overtreding van regels. De gemeente stuurt slechts 1 waarschuwingsbrief om de paar weken. Dit kan om 1 bestel- of vrachtauto gaan of om meerdere. Vanwege privacy heeft de gemeente geen lijst met kentekens om te controleren voor u om welke auto(s) het gaat.
Vanaf juli 2025 ontvang je een boete bij een overtreding. Dan ontvang je wel meer informatie over de overtreding.
Je kunt een kentekencheck doen om te zien of jouw voertuig toegang heeft tot de zone. Wil je meerdere voertuigen checken? Dit kan via de website ze-scan.nl
Vanaf 1 juli 2025 worden boetes gestuurd. Van 1 januari tot en met 30 juni 2025 ontvang je een waarschuwing van gemeente Den Haag als jij de zero-emissiezone (ZE-zone) in rijdt met een bestelbus of vrachtwagen die er niet in mag.
Na de waarschuwingsperiode riskeer je een boete van €120 (voor een bestelauto) of €310 (voor een vrachtauto). Met camera’s controleert de gemeente of een voertuig de zero-emissiezone in mag. De boete wordt door het Centraal Justitieel Incassobureau verzonden.
Den Haag groeit: er komen meer bewoners, bezoekers en bedrijven naar onze stad. En daarmee neemt ook het verkeer toe. Om voor een leefbare stad te zorgen met schonere lucht, moeten voertuigen minder uitlaatgassen uitstoten. Daarom is er al een milieuzone voor diesel personenauto’s en diesel vrachtwagens. Dit is sinds 2025 uitgebreid naar een zero-emissiezone voor bestel- en vrachtauto’s in het centrum.Vanaf 2026 breidt de zero-emissiezone uit richting de kust.
De gemeente houdt rekening met de bijzondere bedrijven en activiteiten in de Scheveningse Haven. Bepaalde bedrijven hebben bijvoorbeeld speciale vrachtwagens nodig voor koel- en vriesproducten of om hele zware vrachten te vervoeren. Voor deze type auto’s bestaan nog geen elektrische opties. Een zero-emissiezone zou dan problemen opleveren. Daarom maakt de gemeente van dit gebied een milieuzone. Dit zal ook voor schonere lucht zorgen door minder uitlaatgassen.
Bewoners met een bestelauto, camper of vrachtwagen laten gemeentes met een zero-emissiezone (ZE-zone) soms toch toe. Belangrijk hierbij is dat je deze auto alleen privé gebruikt en nooit zakelijk. Dan krijg je mogelijk een ontheffing. Deze vraag je online aan via het zero-emissieloket.
Heb je nog vragen? Mail ons, maar bekijk ook meteen even deze website voor handige informatie: Vraag en antwoord – Doehetzero.nl