Zoek
MENU

Bakwagens mogen langer in zero-emissiezones

< Terug naar nieuws

Gemeenten en brancheorganisaties hebben gezamenlijk besloten om eenmalig een aanpassing te maken in de toegangsregels tot de zero-emissiezones (ZE-zones) voor Euro 6 bakwagens (N2 en N3 voertuigen >3500kg).

Aanleiding hiervoor zijn de vele gesprekken met ondernemers, logistiek adviseurs en de inspraakacties op verkeersbesluiten bij verschillende gemeenten. Uit deze gesprekken bleek dat de afschrijftermijn voor bakwagens in de praktijk langer blijkt dan de overgangsregeling toelaat en daarmee de (financiële) haalbaarheid van het vervangen van de bakwagens bijna niet haalbaar is.

Er is besloten dat bakwagens met een Datum Eerste Toelating (DET) van 1 januari 2017 tot en met 31 december 2019 automatisch tot 1 januari 2028 een ontheffing krijgen voor de ZE-zones. Dit zorgt ervoor dat deze voertuigen drie jaar langer de zero-emissiezones kunnen betreden dan eerder werd voorgesteld. Ondernemers hebben hierdoor langer de tijd om de overstap naar zero-emissie transport te maken of hun bedrijfsvoering aan te passen.

Over de zero-emissiezones

Vanaf 1 januari 2025 mogen gemeenten zero-emissiezones voor stadslogistiek invoeren. Een ZE-zone is een gebied waarin alleen uitstootvrije bestel- en vrachtauto’s (bedrijfsauto’s) mogen rijden. Inmiddels hebben 29 gemeenten toegezegd dit in te gaan voeren. Op opwegnaarzes.nl zie je waar en wanneer deze ZE-zones worden ingevoerd.

Schoner vervoer voor een betere leefomgeving

Zero-emissiezones zorgen voor minder CO2-uitstoot en een schonere lucht. Dat is beter voor het klimaat en voorkomt overlast van goederenvervoer. Dit zorgt uiteindelijk voor een betere leefomgeving. Verschillende initiatieven worden ontwikkeld om het verkeer in de binnenstad schoner en slimmer te organiseren, zoals het opzetten van verzamel- en distributiepunten (hubs) aan de rand van steden. Vanuit deze hubs kunnen bestellingen uitstootvrij worden bezorgd.

Gerelateerde artikelen