‘Ik ben Gerard Hegge, vestigingsdirecteur bij Van Dorp. Wij bedienen landelijk de zakelijke markt op het gebied van technische installaties in de breedste zin van het woord. Klimaatbeheersing, beveiliging, technisch beheer, onderhoud, verduurzaming en ga zo maar door. We zijn nu in onze nieuwste vestiging in Den Haag, waar we onder de naam CISO onze binnenstedelijke dienstverlening aanbieden.’
‘Met 25 vestigingen en 1.500 medewerkers zijn we nog steeds een familiebedrijf. De familie van Dorp heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Het verduurzamen van onze eigen onderneming heeft impact, maar als we dat ook bij al onze klanten doen kun je je wel voorstellen hoe groot die impact is.
Rentmeesterschap
Ons wagenpark bestaat uit minstens 1.000 auto’s en bussen. Die transitie naar elektrisch rijden vraagt wel wat. Zeven jaar geleden begonnen we met uitfaseren. De bussen worden komend jaar vervangen door een elektrische uitvoering en alle reguliere auto’s zijn al elektrisch. Op dit moment draaien we een pilot om tot de juiste keuze voor de elektrische bus te komen. Het laadvermogen, de actieradius, de oplaadpunten, het makkelijk in- en uitladen, alle factoren worden meegewogen om tot de juiste keuze te komen. Je wil voorkomen dat iemand na zijn werkdag eerst nog drie kwartier moet laden om thuis te kunnen komen. Het transitiebeleid is best grillig. Ondanks dat houden we ons vast aan de lijn die we destijds hebben ingezet, geen uitzonderingen! Wij dragen ons ‘rentmeesterschap’ uit door te doen.
Als het in Rotterdam kan…
In Rotterdam waren ze 5 jaar geleden al best ver in het uitvoeren van de zero emissie zone. Met een speciaal daarop ingericht team hebben we onze eigen parkeer- en verkeersbewegingen in de binnenstad onder de loep genomen. Zo zijn we gaan experimenteren met het OV en met bakfietsen. Met een kantoor aan de buitenrand en 30 man personeel bedienen we inmiddels de hele binnenstad zonder auto! Deze werkwijze gaan we nu ook toepassen in Den Haag. CISO is een samentrekking van city solutions, waarmee we ons specifiek richten op het emissievrij uitvoeren van werkzaamheden in de binnensteden. Met onze toeleveranciers hebben we duidelijke afspraken gemaakt. Zij maken gebruik van een hub net buiten het centrum. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat wij alles per OV en fiets doen, en er vervolgens een dieselbusje naar ons rijdt om onderdelen te leveren.
Nieuwe kijk
De installatiebranche is over het algemeen nog vrij traditioneel. Ons bedrijf zorgt voor een nieuwe kijk op de binnenstedelijke dienstverlening. Onze medewerkers omarmen ons concept. Het geeft een bepaalde dynamiek en we horen geregeld dat jonge medewerkers juist om die reden bij ons willen werken. Uiteindelijk gaan we alle steden in Nederland op deze manier bedienen. Hopelijk worden onze knalgele bakfietsen binnenkort een begrip in het Haagse centrum.’