Zoek
MENU

Terugdringen van vervoersbewegingen

< Terug naar lekker bezig

De binnenstad van Den Haag werkt naar bevoorrading met uitsluitend 0-emissie-voertuigen. Koplopers spelen een belangrijke rol en inspireren andere ondernemers hoe ook zij kunnen zorgen voor schone lucht in de binnenstad. Want goed voorbeeld doet goed volgen…

Iwan Blokker is mede-oprichter van Lessgo, een duurzame stadsdistributiebedrijf.

‘Samen met mijn broer heb ik een duurzame stadsdistributiebedrijf opgezet. Mijn broer heeft al 25 jaar ervaring in de logistiek, ik heb een brede achtergrond in innovatietrajecten, een mooie samenkomst van verschillende expertises. Wij hebben een vestiging in Alphen, een in Rijswijk en zijn bezig met een derde vestiging te openen in Rotterdam. Wij willen de steden helpen verduurzamen in het transport van goederen, bijvoorbeeld door na te denken over hoe we de ritten kunnen verminderen. 

Drie bewegingen

Je hebt in grote lijnen drie bewegingen in een stad: van buiten naar binnen, ook wel ‘last mile’ genoemd. Winkeliers bestellen bijvoorbeeld kleding bij een fabrikant buiten de stad. Dan heb je de ‘first mile’, dat zijn winkeliers die hun verkopen versturen, dat kan zowel binnen als buiten de stad zijn. En je hebt de bewegingen binnen de stad, bijvoorbeeld van de ene naar de andere vestiging. Wij stimuleren ondernemers om niet zelf rond te gaan rijden, maar hun transporten via ons te doen, zodat we efficiënt kunnen combineren, er veel minder bewegingen zijn en het rustiger wordt in en om de stad.  

 

Niet rijden als doel

Ons eerste doel is niet rijden, en dat is best een beetje gek voor een transportbedrijf. We willen het aantal vervoersbewegingen fors terugdringen. Natuurlijk moet er gereden worden en dat doen we met honderd procent elektrische vervoersmiddelen, zoals auto’s en fietsen. We werken samen met lokale fietskoeriers. Ook denken we aan het sociale aspect en bieden mogelijkheden aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Wij willen graag ons steentje bijdragen aan een mooiere wereld en voelen ook de urgentie daarvan. Zie de recente overstromingen, bosbranden en de extreme hittegolven, linksom of rechtsom zullen we moeten verduurzamen en dat hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn. Veel aanpassingen in de transport kun je vandaag al doen.

 

 

Ondernemers vinden duurzaamheid interessant, maar houden vaak niet van verandering. De overstap naar ons is heel eenvoudig en binnen een dag te realiseren, maar je merkt dat een ondernemer meer tijd nodig heeft om die stap daadwerkelijk te zetten. In die transitie zit onze grootste uitdaging. Daarom steken we veel energie in grote bedrijven om ‘meters te maken’ en hopen we door onze zichtbaarheid de lokale winkeliers mee te krijgen. Wij garanderen de klant alle transporten te kunnen doen en werken daarom samen met internationale transportbedrijven. Niet alle externe partijen rijden elektrisch. Ze doen wel vaak aan CO2-compensatie. Maar wat vandaag nog niet kan, is in de toekomst wel mogelijk. 

Ontzorgen

Vanaf 2025 worden steeds meer binnensteden alleen toegankelijk voor niet fossiele brandstoffen. Als ondernemers dan allemaal overstappen op elektrisch rijden beperk je nog steeds niet de bewegingen. Door met ons te werken word je ontzorgd, de stad krijgt meer ruimte en je bereikt sneller de zero emissie doelen van de stad. Wij willen een omslag in denken. Niet vanuit de leverancier die een pakket verstuurt, maar vanuit het stadsperspectief waarbij de winkelier door efficiëntie minder overlast ervaart van bezorgmomenten. 

 

Toekomststoel

Ken je de toekomststoel? Dat is een initiatief van onder meer Jan Terlouw. Bij elke bespreking staat bij ons deze stoel symbool voor de toekomst. Je geeft als het ware de toekomst, de kinderen, een stem. De aanwezigheid van de toekomststoel geeft een stukje extra bewustwording tijdens het overleggen en nemen van beslissingen. Wacht niet tot 2025, maar begin nu met de overstap naar duurzame distributie’

Ook lekker bezig!