Zoek
MENU

Gewoonte uit de mens halen.

< Terug naar lekker bezig

De binnenstad van Den Haag werkt naar bevoorrading met uitsluitend 0-emissie-voertuigen. Koplopers spelen een belangrijke rol en inspireren andere ondernemers hoe ook zij kunnen zorgen voor schone lucht in de binnenstad. Want goed voorbeeld doet goed volgen…

Jan van den Berg is directeur bij Schouten Techniekgroep, een middelgroot technisch dienstverlener. Schouten Techniekgroep kiest bewust voor een duurzame bedrijfsvoering. Dit betekent dat zij zoveel mogelijk kiezen voor duurzame oplossingen, zoals het scheiden van de circulaire afvalstromen, het inzetten van zonnepanelen, kiezen voor de meest duurzame energieleverancier  en bijvoorbeeld energiebesparing door middel van led verlichting. Maar ook kiezen voor elektrische vervoermiddelen! 

‘Gewoonte uit de mens halen.’

‘Het is ons vak rekening te houden met duurzaamheid en te bedenken hoe wij hier het beste mee om kunnen gaan. Wij realiseren als bedrijf complete technische installaties en voeren duurzaam beheer en onderhoud uit op het gebied van Elektra-, Beveiligings- en klimaattechniek. In dat proces zijn wij van begin tot eind inzetbaar: van advies, ontwerp en installatie tot onderhoud en inspectie. Wij zijn echt van alle technische markten thuis. De afgelopen jaren rijden wij zo veel mogelijk met elektrische auto’s… zo ‘lean’ mogelijk.

Hoe ging de overstap naar elektrisch?

Dat was vrij “simpel”; de leasecontracten van onze ‘normale’ personenauto’s liep af dus de overstap naar elektrische auto’s was een natuurlijke stap. Al onze personenauto’s zijn nu 100% elektrisch (dit is ca. 40% van ons totale wagenpark). En het rijdt heerlijk! Wat ik ook ervaar is dat men rustiger en meer ontspannen in de auto zit, het gehaaste is er met een elektrische auto van af. De reikwijdte van de wagens is ook erg verbeterd (300 tot 400 km). Ons personeel laadt voor 80% op via onze eigen laadpalen aan de zaak (20% bij openbare laadpalen) en hebben dan voldoende om er mee naar de klant te rijden en weer naar huis. Zelfs de meest kritische collega’s rijden inmiddels elektrisch, en vinden het erg fijn rijden! 

Waar loop je tegenaan?

Technisch is het nog niet mogelijk zware vracht te vervoeren (transportmiddelen in de 3500 kg / 7000 kg gewichtsklasse zijn nog niet beschikbaar). We zijn hierover in gesprek met de leveranciers (auto’s en aanhangwagens). Ook intern denken wij na hoe we hiermee om kunnen gaan, we kunnen natuurlijk zorgen dat de zware vracht naar de werklocatie wordt gebracht, de monteurs kunnen dan met een elektrische auto of het openbaar vervoer naar het werk gaan.  En wat nog mooier zou zijn is als het personeel met bijvoorbeeld een elektrische (bak)fiets naar de klant kunnen gaan, maar dat is mijn persoonlijke voorkeur. Het is goed voor je conditie en je hebt geen parkeerproblemen! 

Stapjes maken

Wij kiezen ervoor om steeds een klein stapje te nemen op onze weg naar zero emissie en blijven zoeken naar andere mogelijkheden om bij te dragen, bijvoorbeeld door al het materiaal en materieel op locatie af te laten leveren. Dan hebben we alleen personenvervoer nodig, en dat kan elektrisch. Waar we dan wel rekening mee moeten houden is de beveiliging van het materiaal op locatie. Maar dat is weer een heel ander verhaal…. 

Maar nu… hoe gaan we verder? Als alle vervoer elektrisch moet zijn in de binnenstad betekent dat dat er veel oplaadmogelijkheden moeten zijn rond de binnenstad en die zijn er nu nog niet. We hebben nog een weg te gaan, maar we komen er zeker wel!’

Ook lekker bezig!