Peter van Boven werkt bij de Rijksoverheid en houdt zich als opdrachtgever bezig met stadslogistiek Haagse HUB en Jaap Kooistra is commercieel manager van Djinny logistiek en Stadslogistiek Den Haag.
Is ‘vandaag besteld morgen in huis’ eigenlijk wel oké?
Zowel van organisaties als van leveranciers is een veel gehoorde opmerking: ‘wij zijn klein’. Of ‘we bestellen/leveren maar eens in de zoveel maanden.’ Maar eigenlijk moet je het omdraaien! Je zou te klein zijn om te participeren in een HUB, maar je bent wel groot genoeg om vanuit een ander deel van het land via een aparte route een doosje te laten bezorgen alleen voor jou?
Wat zijn de voordelen van bundelen?
Het principe van de HUB is simpel: elk doosje helpt. Hierdoor wordt aparte ritten vermeden. De impact op CO2 is minder relevant, de bijdrage in het collectief van de stad heeft een grotere impact. Vanuit mijn rol als ‘eindklant’ is ZE-belevering niet het enige doel. Natuurlijk is het fijn als er geen ronkende wagens in de straat staan. Maar minder aflevermomenten en minder contactmomenten zijn misschien wel belangrijker. Leveringen door een leverancier die jou kent en jij kent hem. Zichtbaarheid en herkenbaarheid. Bundelen van goederenstromen heeft een grotere impact dan alleen ZE-voertuigen inzetten. Efficiëntere logistiek draagt direct bij aan duurzaamheid! Laat de gehele logistieke keten aansluiten van producent/fabrikant tot de besteller.
Hoe ervaar jij het?
Mijn ervaring is zeer positief. De grote uitdaging als ‘klant’ zit ‘m niet in ZE-voertuigen laten rijden. De grootste uitdaging is zorgen dat de HUB-exploitant de ruimte krijgt om goederenstromen te bundelen. Dit kan alleen door ons eigen bestelgedrag te veranderen. Niet langer, vandaag besteld, morgen in huis. Als we dat blijven doen dan verandert er niets. Met de HUB afspraken maken wanneer je geleverd wilt hebben waardoor de goederen beter gebundeld en zijn er minder stops aan je deur. Next day delivery ombuigen naar next “week” delivery. Daarbij mono stromen afval (bijv. plastic (PMD), Koffiedik/bekers e.d. mee retour nemen naar de HUB afvalstraat zijn de “simpele” voordelen van nog betere efficiëncy in de logistieke keten welke direct bijdraagt aan duurzaamheid. Kortom: Wij zien alleen maar voordelen.
We hebben onszelf een doel gesteld en die moeten wij actief zien te behalen. Laten we niet wachten tot de markt met oplossingen komt. Wij als klant zijn ook verantwoordelijk… neem die!