Zoek
MENU

Ondernemersvereniging Passage test deelbus

< Terug naar nieuws

Ik ben Anil Soekhoe, eigenaar van Hop en Stork in de Haagse Passage. Negen jaar geleden besloot ik mijn baan als bankier vaarwel te zeggen en voor ‘de liefde’ te gaan; chocola! Ik wilde iets moois neerzetten waar mensen blij van worden; een combinatie van retail, chocoladewinkel en horeca. Je betaalt je koffie in de winkel en moet wel erg sterk in je schoenen staan om niet ook onze heerlijke chocola te kopen.

Pilot Roadshow

Sinds twee maanden doen we mee aan de pilot ‘Roadshow elektrisch rijden voor winkeliers’ via de gemeente. Winkelgebieden kunnen dan uitproberen hoe het is om een elektrische bus te delen. Bij de bus zit een parkeervergunning. Soms is het wel lastig om deze altijd op een laadplek te parkeren. Je wil natuurlijk niet dat de volgende gebruiker een lege accu heeft. Er mogen daarom wel wat meer oplaadpunten komen. De bus heeft geen snellader. Dat is ook een verbeterpunt die we gaan inbrengen. Voor de kleine bewegingen in de stad moet zo’n bus altijd rijklaar zijn.

Kinderziektes

Je reserveert de bus via een app. Daarin kun je ook zien of de accu opgeladen is. In de praktijk werkt dat nog niet vlekkeloos. Ik weet niet waar de miscommunicatie in zit, maar het gebeurt wel eens dat de bus dan toch leeg is. Dat zijn kinderziektes, maar voor nu wel vervelend. De servicedienst van de leasemaatschappij is super. We hadden een lekke band en binnen een half uur was deze vervangen.

elektrisch-rijden-den-haag

Den Haag in transitie

Van de 40 ondernemers in het gebied maken een handjevol winkeliers gebruik van de deelbus. Ik denk dat veel mensen nog in de automatische piloot handelen en gewoonweg vergeten dat de deelbus er is. Ons bevalt het in ieder geval prima. Het is vooral een kwestie van wennen en plannen. Den Haag is in transitie en we moeten uiteindelijk allemaal over op elektrisch vervoer. Onze andere vestiging is in Utrecht en daar zie je bijna geen auto’s meer in de binnenstad. Wel rijden er elektrische busjes en daar moeten we in Den Haag ook naartoe.

Ik ben blij dat de gemeente zulke initiatieven inzet om ondernemers te enthousiasmeren. De bus rijdt lekker, heeft veel laadruimte en op wat hick-ups na zie ik zo’n deelbus helemaal zitten. Den Haag heeft daarin wel wat aansporing nodig. Een goed voorbeeld doet goed volgen.

Groot dromen

De pilot is nu ingericht per BIZ (bedrijven investeringszone). Ik denk dat we die indeling los moeten laten en vanuit de gemeente de deelbussen inzetten naar het aantal deelnemers in de stad. Wanneer je als gebruiker per kilometer bijdraagt is dat een eerlijke manier van delen. Mijn tip voor de toekomst? Maak de bus geschikt voor zowel vracht- als personenvervoer. Dan kunnen er meer ondernemers gebruik van maken en staat de bus zo min mogelijk stil. De volgende BIZ is de Keizerstraat. Ik ben heel benieuwd of het hen net zo goed zal bevallen als wij. We kijken alvast uit naar het vervolg op deze pilot.

deelbus-den-haag

Gerelateerde artikelen