Search
MENU

Praktische alternatieven van uitstootvrij vervoer

“Den Haag blijft groeien én we willen de stad op een duurzame manier bevoorraden. Minder voertuigbewegingen, meer schone voertuigen en een efficiënte samenwerking met ondernemers, brancheorganisaties en experts is ons toekomstbeeld.”

In Den Haag wordt hard gewerkt aan een uitstootvrije manier van goederenvervoer binnen de stad. Voor veel ondernemers is het een uitdaging om de meest efficiënte manier van duurzaam transport te bepalen. We spreken Gert Jan Prummel, kwartiermaker voor het programma Duurzame Stadslogistiek, over praktische alternatieven en inspirerende voorbeelden van uitstootvrij vervoer.

Wat is het doel van duurzame stadslogistiek in Den Haag?

“Duurzame stadslogistiek is een onderdeel van het Haagse coalitieakkoord. Het doel is om de stad leefbaar en bereikbaar te houden, terwijl de stad groeit en daarmee de verkeersdruk toeneemt. De bevoorrading van winkels, horeca en kantoren brengt veel logistieke bewegingen met zich mee. Vooral kleine leveringen zorgen voor veel vervoersbewegingen. We willen niet alleen schonere voertuigen de stad in, maar vooral dat het er minder zijn. Het programma draait om vier pijlers: verminderen, veranderen, verschonen en verkeersveiliger. Door het aantal voertuigbewegingen terug te dringen, willen we van Den Haag een fijne stad maken om in te wonen en te werken.”

Welke oplossingen zijn er om het aantal voertuigbewegingen te verminderen?

“Een belangrijke oplossing is het bundelen van leveringen, zodat vrachtwagens en bestelbussen niet halfleeg de stad in gaan. In gebieden zoals de Denneweg en de Grote Markt loopt bijvoorbeeld al een proef waarbij bestellingen voor horecabedrijven worden gecombineerd. Dit soort oplossingen helpt om de leefbaarheid van winkelstraten te verbeteren. Daarnaast kun je ook kijken of de bestelbus vervangen kan worden door bijvoorbeeld een bakfiets, of dat ondernemers gezamenlijk gebruik gaan maken van een elektrische deelbus.”

Wat zijn manieren om de stadslogisitek efficienter te maken?

“Grote leveranciers bundelen hun zendingen vaak al voordat ze de stad in gaan. Voor kleinere bedrijven zijn hubs, zoals die van UTS Abbink (de ‘Haagse hub’), Hubble en Groenbus een mogelijkheid om hetzelfde te doen. Door goederen te bundelen in deze hubs en vanuit daar met een zero-emissie voertuig de goederen gebundeld verder te vervoeren, dragen ze bij aan een schonere stad. Bovendien is dit vaak efficiënter en kosteneffectief.”

Zijn er ook alternatieven voor bouwvervoer in Den Haag?

“Ook de bouwsector zorgt voor veel verkeersbewegingen, zeker in bouwgebieden zoals Binckhorst, het Central Innovation District en in Zuidwest. Als gemeente werken we samen met bouwbedrijven en Bouwend Nederland om het bouwtransport te beperken, bijvoorbeeld door materiaal bij hubs op te slaan en leveringen nauwkeurig te plannen. Ons convenant Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) legt hier ook de nadruk op. Minder verkeer rond bouwplaatsen zorgt voor minder overlast en verhoogt de veiligheid in de buurt.”

Zijn er voorbeelden van ondernemers die al uitstootvrij werken?

“Absoluut! Een mooi voorbeeld is installatiebedrijf Van Dorp. Zij gebruiken in plaats van hun werkbussen nu bakfietsen voor leveringen in de stad. Dit werkt omdat hun planning en logistiek daarop zijn afgestemd. Ze hebben bijvoorbeeld een fietskoerier die ontbrekende onderdelen snel kan naleveren. Ook de pilot ‘Trap je bus eruit!’ heeft laten zien dat fietsen een prima alternatief kunnen zijn voor busjes. Ondernemers ontdekten tijdens de pilot dat de bakfietsen tijdwinst opleveren door files te omzeilen, fietsende medewerkers minder stress ervaren, en het uiteindelijk kosten bespaart.”

Kunnen ondernemers ook kosten besparen door samen te werken in hun logistiek?

“Door samen met ondernemers uit je straat een elektrisch voertuig te delen of het transport uit te besteden, kunnen ondernemers geld besparen en bijdragen aan een schonere stad. We hebben voorbeelden gezien van ondernemers die hun busjes hebben weggedaan en hun logistiek aan een koeriersdienst hebben overgedragen. Dat bleek vaak ook nog voordeliger ter zijn. Zulke oplossingen willen we bij meer ondernemers onder de aandacht brengen.”

Wat is het toekomstbeeld voor stadslogistiek in Den Haag?

“Den Haag blijft groeien én we willen de stad op een duurzame manier bevoorraden. Minder voertuigbewegingen, meer schone voertuigen en een efficiënte samenwerking met ondernemers, brancheorganisaties en experts is ons toekomstbeeld. We willen een duurzame logistiek die bijdraagt aan een gezonde, bereikbare stad. Door samen te werken en kritisch te kijken naar wat echt nodig is, kunnen we Den Haag leefbaar en toekomstbestendig houden.”

Gerelateerde artikelen

Ontvang het laatste nieuws over de ZE-zone van Den Haag"