Zoek
MENU

Testrijder: Dick Gunst | Gunst Warmtetechniek

< Terug naar nieuws

Met de actie ‘Trap je bus er uit’ proberen Haagse ondernemers die werken in de installatiebranche een elektrische bakfiets uit. Een ondernemer mag 4-6 weken lang gratis gebruik maken van een grote of extra grote Urban Arrow. Dick Gunst heeft nu 3 weken de fiets in zijn bezit…Ik ben Dick Gunst, meewerkend eigenaar van Gunst Installatietechniek. Wij doen alle werkzaamheden rondom CV, gas en water. Als multi inzetbaar installateur ‘fiets’ ik overal doorheen. Wij staan op het punt om te gaan investeren en ik was nieuwsgierig naar dit experiment met de elektrische bakfietsen.

Selectief zijn

Het grote verschil is dat je elke dag selectief je spullen mee moet nemen. En dan niet de pech moet hebben dat je een ander onderdeel nodig hebt dan verwacht. Het fietsen is echt heerlijk en de reacties van klanten zijn positief. Maar zodra we misgrijpen tijdens de klus of een fietsroute wijkt ineens af, ja, dan ontstaat er wrevel. Het concept is niet heel makkelijk in te voeren. Voor installatiewerk is de bakfiets te klein, de bak is alleen geschikt voor service en reparaties. Je moet zo’n route goed plannen.

Juiste voorbereiding

Het fietsen levert heel veel reacties op. Het zet mensen echt aan het denken, zowel collega’s als klanten vinden er iets van. Collega’s zijn vooral nieuwsgierig of het goed werkt. Je hebt daar natuurlijk ook wat ouderwetse denkers tussen zitten die elk probleem groter maken. Zo verander je natuurlijk niets. Ik vind het in ieder geval een hele goede test. Met de juiste voorbereiding werkt het prima! Als je bijvoorbeeld een hele dag rookmelders plaatst, wat we nu veel doen, dan weet je precies wat je nodig hebt.

Gemak versus ongemak

Fietsen met een bakfiets is wel wennen. De wendbaarheid en de draaicirkel is zo anders. Als je ineens een ander straatje in wil is het soms makkelijker om een rondje te rijden dan te keren. Ik denk dat drie wielen beter is met de lading die wij steeds meenemen, gemiddeld zo’n 120 kg. Soms zijn de fietspaden te smal en rij ik een stukje over de weg. Soms ook om fietsfiles te ontwijken. Dat mag niet, maar als we echt allemaal gaan fietsen moeten de paden ook breder worden. Op korte routes in de stad fiets ik sneller dan de auto rijdt, maar op de lange routes ben ik meer tijd kwijt. Eigenlijk is dat wel in balans. Tijdwinst is minder belangrijk, het gemak voert de boventoon; makkelijker parkeren en manoeuvreren.

Ik overweeg echt om er een aan te schaffen. Maar er is een nadeel, zo’n fiets kun je niet dag en nacht buiten laten staan. En binnen neemt die best wat plek in. Ik had daar niet eerder over nagedacht, maar nu merk ik dat in de praktijk, in de werkplaats staat ie soms in de weg. En er komt nog iets bij kijken. Ik begreep dat je volgens de arbo een helm en lichtgevende kleding aan moet hebben.

Fit en blij

De slogan ‘Trap je bus’ eruit is geweldig bedacht, maar het geeft ook een gevoel dat er heel makkelijk over ons vak wordt gedacht. Door de mooie reclames op tv denken mensen dat we alles wel even tussen neus en lippen doen, maar dat is niet de realiteit. Ik voel me door het fietsen overigens wel veel fitter en zaken die je in je bus doet, zoals belletjes plegen of bezig zijn met je bedrijf vallen weg op de fiets. Het fietsen is fijn voor mijn lijf en mijn hoofd. Oortjes in en gaan! Ondanks de nadelen die er aan kleven sta ik te popelen om dit concept professioneel in te voeren. Ik word er gewoon blij van!

Gerelateerde artikelen